додому Головні Їй було лише 14, коли її батька викрали окупанти: історія кримчанки Лукії...

Їй було лише 14, коли її батька викрали окупанти: історія кримчанки Лукії Квич

400
Їй було лише 14, коли рідну домівку окупували, а батька викрали російські військові. Наша наступна історія про кримчанку Лукію Квич, яка разом із сім’єю ще в 2014 році змушена була шукати прихисток від російських ворогів у Тернополі. Сьогодні ж дівчина вже у нашому краї працює в громадській організації «КримSOS», де допомагає внутрішньо переміщеним особам, адаптуватися на новому місці й почати життя спочатку. Більше про це – далі.
Лукія Квич, переселенка, учасниця громадської організації «КримSOS», ділиться: “В 14-ому році після окупації Криму ми були змушені виїхати, оскільки мій батько був військовим капеланом в Криму і обставини впринципі не дозволяли нам більше залишатися на цій території”.

Лукії Квич було лише 14, коли 20 лютого 2014 року у Криму почали з’являтися російськомовні військові. Через те, що на їхній формі не було жодних розпізнавальних знаків, мирні мешканці півострова прозвали їх «зеленими чоловічками». Саме так і розпочалася анексія Криму, а згодом збройний конфлікт. Ситуація в рідному Севастополі Лукії тоді загострювалась з кожним днем, тож сім’я прийняла рішення виїжджати.

“Їхала я з мамою, і в нас ще є дві сестри, і брат. Ми виїжджали, а мій батько відмовився їхати. Він сказав, що він не полишить дітей і службу. Оскільки, по-перше, в нас була там хороша і міцна громада в церкві, а, по-друге, для нього насправді дуже щемка тема співпраці з військовослужбовцями”.

Уже за декілька днів, коли Лукія разом із сім’єю покинула півострів, її батька викрали російські військові, а вдома “зелені чоловічки” провели обшуки.

Після цього батька Лукії арештували. Але родині вдалося його звільнити вже за декілька днів. Чоловіку довелося підпільно виїжджати з території півострова до Тернополя. Сьогодні ж він й досі знаходиться у розшуку в російських окупантів. Сама ж Лукія вже через 2 роки вступила на навчання до Львова, а згодом до Києва, де й планувала будувати своє життя. Проте повномасштабне вторгнення росії в Україну знову перевернуло все з ніг на голову. Дівчина повернулася до родини та вже у Тернополі зайнялась волонтерством. Нині Лукія працює в громадській організації «КримSOS», де допомагає людям, котрі так само, як вона втратили свої рідні домівки через війну – почати життя спочатку.

Громадська організація розшукує ініціативні групи, які мають у задумі власні проєкти, що допоможуть інтегруватися переселенцям в громадах нашого краю.

Для їх втілення проактивним мешканцям надають інформаційну та технічну підтримку, юридичні консультації, навчальні тури, гранти та іншу необхідну допомогу. Якщо ви також маєте ідеї для розвитку вашої громади – напишіть свої пропозиції у віконечку на сайті «КримSOS».