додому Новини Няня: плюси та мінуси професії

Няня: плюси та мінуси професії

1771

Професія няні досить популярна: в Україні грамотних спеціалістів катастрофічно не вистачає. Все більше людей воліють залишати малюка вдома, а не водити в дитячі садки, оскільки для цього є багато об’єктивних причин. Саме тому професія має перспективи, та й дохід у няні цілком пристойний. Розглянемо, хто може стати бебісітером та які переваги є в цій сфері.

Для того щоб працювати професійною нянею, потрібно відповісти на кілька запитань:

  1. Чи подобається вам спілкуватися з малюками?
  2. Чи посміхаєтеся, коли бачите дитину?
  3. Чи погоджуєтеся з тим, що батьки — головні в житті малюка, а няня — просто наймана людина?
  4. Чи вмієте ви знаходити компроміси та вирішувати складні ситуації без стресу для обох сторін?
  5. Чи готові жертвувати частину свого життя для догляду за дитиною?

Якщо ви відповіли на всі запитання позитивно, то робота няні вам підходить.

Переваги професії

До основних плюсів можна віднести:

  1. Стабільний заробіток, тривала зайнятість. Зазвичай няні займаються з однією дитиною декілька років.
  2. Можливість працювати майже в будь-якому віці. Практика показує, що українці надають перевагу няням, вік яких перевалив за 35 років, але й молодь може розраховувати на гарні умови.
  3. Можливість влаштуватися на працю з проживанням. У цьому разі вам не доведеться перейматися житлом, оплачувати комунальні та ін.

До плюсів варто віднести й те, що ви водночас здатні навчатися та розвиватися. Освоюючи нові знання, ви зможете претендувати на вищу зарплату та кращі умови праці.

Є у професії й певні мінуси. Серед них — надто вимогливі батьки, підвищена відповідальність та різні складнощі, які так чи інакше виникають під час спілкування з малюком.

Де вчитися

Навчатися на няню в Україні немає потреби. Тим часом педагогічна чи психологічна освіта бебісітеру не завадить. Вам варто знати все про розвивальні методики та ігри, а також вміти надавати першу медичну допомогу. Не будуть зайвими знання іноземних мов, насамперед англійської. Крім того, іноді знадобиться вести домашні справи: прати, прасувати, готувати їжу та ін.

Отже, ви повинні знати все про правильну гігієну малюка. Може знадобитися й посвідчення водія — іноді няням доводиться возити дитину в садок, школу, лікарні та ін. У деяких випадках бебісітери працюють одразу з кількома дітьми (нерідко в сім’ях буває по 2-3 малюки приблизно одного віку). У цьому випадку зарплата за роботу буде вищою на 50–80%.

Загалом це дуже цікава та перспективна професія, котра підходить тим, хто любить діточок. Якщо ви відчуваєте, що вас тягне до малюків, якщо вам з ними цікаво, то обов’язково спробуйте свої сили та станьте нянею.