додому духовність Водохреща: традиції святкування дня хрещення Ісуса Христа

Водохреща: традиції святкування дня хрещення Ісуса Христа

1240

Водохреща, Хрещення або Йордан – народне релігійне свято, яке православні святкують 19 січня.  Напередодні свята віряни зустрічають другий Святвечір. Вечеряти сідали після появи першої зірки. Протягом 18 січня люди дотримуються посту, а до столу подають лише пісні страви – кутю, рибу, вареники з картоплею та вишнями, узвар та ін. Спочатку до столу сідає господар – потім господиня та діти.

У перший день Водохреща люди йдуть до церкви, де священник освячує воду.  Вона у цей день вважається цілющою. Прийнято зберігати цілий рік освячену саме Йорданську воду, тому що вона не псується за такий проміжок часу. Віряни впевнені, що це через те, що вона цілюща. Вчені ж переконані, що причиною такого феномену є срібні хрести, які священники занурюють у водойму. Воду ставлять за іконами, та бережуть на випадок хвороби.

Освячують не лише питну воду, а й великі водойми. Напередодні свята у кризі замерзлих річок вирізається ополонка у вигляді хреста. В українців є чудова традиція – скупатися  на Водохреща. Вважається, що в цей час не лише важко захворіти, а навпаки – свята вода виліковує усі хвороби. Будьте обережні! Купатися в холодній воді варто лише тоді, коли ви загартовані та практикуєте моржування, непідготовленій людині не варто ризикувати!!

Як освячують питну воду?

Зранку 19 січня у церкві відбувається святкове богослужіння, на яке приносять заздалегідь підготовлений посуд. Після служби люди ідуть разом  із священником до водойми (це може бути криниця, джерело). Попереду процесії несуть дерев’яний хрест та хоругви. Підійшовши до ополонки, весь натовп стає навколо неї.  Священник занурює хрест під спів хору та читає молитву. Вважається, після цього вода вже освячена, тому люди набирають її у заздалегідь підготовлений посуд та несуть додому.