додому Головні Вже цього року сортування сміття у Тернополі стане обов’язковим

Вже цього року сортування сміття у Тернополі стане обов’язковим

2039

Ми щосекунди засмічуємо нашу планету різними відходами, які мають свій немалий термін розпаду. Щоб якось припинити процес накопичення відходів та засмічення нашої планети, необхідно навчитись правильно сортувати сміття. Вже цього року у нашому місті таке сортування стане обов’язковим. 

У розвинених країнах вже давно стало нормою сортувати відходи. Німеччина у цій справі посідає одне з провідних місць. Побачити на німецьких подвір’ях кольрові контейнери для відходів – не дивина. Сміття різного типу забирають тут за графіком. А от викинуті відходи не в той контейнер можуть не вивезти, або ж виписати штраф.

Неочікувано для себе сортувати сміття розпочала і тернополянка Дарина. Дівчина ще у минулому році зацікавитися – що і куди потрібно викидати.

– Першим ділом я почала сортувати пластик. В мене була коробка в коридорі, де я почала збирати пластикові пляшки, і потім вже виносити їх надвір сама.Тільки потім я почала дочитуватися, що для того, щоб правильно відсортувати пляшку, потрібно кілечко на кришці розрізати, тому що потім воно не переробляється, – розпповідає Дарина Сліпченко, яка сортує сміття.

Та без тонкощів та ньюансів не обійшлось. Каже, найважче довелось з пошуком найближчих пунктів прийому, куди потрібно все здавати.

– Макулатура – береться більший ящик і завозиться, коли там багато назбиралося паперу, щоб не витрачати зайвий час. Пластик – це є контейнери біля дому, а вот поліетилен – якраз треба комплексно в інтернеті шукати, де їх можна прийняти, – каже Дарина.

Та з цього року нові правила поводження з побутовими відходами запрацюють і в Тернополі. Наше місто облаштують спеціальними контейнерними майданчиками для роздільного збору сміття.

– В правилах передбачено таким чином, що балансоутримувачі, ОСББ будуть вишуковувати ці місця, будуть їх обладнувати згідно нормативних документів, як мають виглядати ці майданчики. А надавачі послуг, тобто перевізники, будуть закупляти контейнера і будуть їх влаштовувати, – пояснює начальник відділу благоустрою та екології управління ЖКГ ТМР Оксана Лобурак

Існуючі контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів мають бути переобладнані. Це стосується й багатоквартирних будинків зі сміттєпроводами.

Розпочинати роботи з нововведення будуть ближче до весни.