додому Новини У ніч на 1 листопада у світі – Хеловін: що це за...

У ніч на 1 листопада у світі – Хеловін: що це за свято?

772

Хелловін – сучасне свято – святкують в світі у ніч проти 1 листопада. Найгучніше свято відзначають у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Хоч в цих країнах Хелловін не є державним святом, та за популярністю поступається лише Різдву. В Україні ж Хеловін набуває поширення після здобуття незалежності наприкінці XX століття.

У ХІХ століття поширилась думка про язичницькі корені цього свята. Однак останні дослідження доводять його католицькі корені.

Під час святкування Хелловіну традиційно діти випрошують цукерки. Родини відвідують тематичні костюмовані вечірки, прикрашають оселі та будівлі, вирізають ліхтарі з гарбуза, розповідають моторошні оповідки і переглядають фільми жахів тощо. Символом свята є ліхтар з гарбуза у вигляді людської голови (Ліхтар Джека).

За переказами, в ніч перед Хеллоуїном духи, що живуть у потойбічному світі, повертаються на землю, саме тому свято, а точніше, його переддень називають Днем всіх святих. А легенда згадує хитрого грішника Джека, якого не прийняли ні в пекло, ні в рай і він поневірявся на землі з пекельним вогнем в руках. Для того, щоб полум’я не згасло, Джек використовував гарбуз, як ліхтар, який став згодом символом свята.

Group of candle lit Halloween pumpkins in park on fall evening

Після того, як Хелловін почали активно відзначати з XIX століття в США і Канаді, він поширився у всьому світі. При цьому існує ряд регіональних відмінностей.

Наприклад, в Ірландії прийнято влаштовувати великомасштабні піротехнічні дійства та багаття, а в Шотландії цей звичай відсутній. В Японії на честь свята проводять щорічні паради, що іноді досягають величезної кількості учасників і створюють великі проблеми міським службам. Найвідоміший захід такого роду проходить в місті Кавасакі, вважається, що воно — найстаріше місце святкування Хелловіну в Японії.

У Європі особливо популярні вечірки Хелловіну в стародавніх замках, відомих за переказами про привидів. Німці влаштовують жахо-карнавал у замку Франкенштайна, що неподалік Дармштадта.

За язичницькими віруваннями західних європейців у ніч Хелловіну відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло. Тому для відкупу від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у двері, слугує відкуп — насипати торбу гостинців-ласощів.

У США та Великій Британії святкування починають заздалегідь: вечір напередодні Хелловіну, 30 жовтня, називають Ніч пустощів. У цей вечір діти і підлітки мають право розіграти своїх знайомих і сусідів. Типові пустощі включають намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями і гнилою городиною. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити в двері, а тоді тікати. Нерідко такі жарти межують з вандалізмом, тому часто крамниці не продають дітям яйця в період святкування.

Одягання в карнавальні костюми — порівняно недавній елемент свята. Вперше як повноцінний звичай воно було зафіксовано на початку XX століття та сходить до американських традицій костюмованих вечірок.

Самі костюми на Хелловін значно еволюціювали за минуле століття. Спочатку костюми були образами потворних схудлих людей. Це виглядало далеко не святково та достатньо лякаюче. Але вже до початку 2000 костюми все більше набували яскравості і саме свято перетворювалося на шоу.