додому Новини Створення надійного паролю – фундамент для захисту інформації в онлайні

Створення надійного паролю – фундамент для захисту інформації в онлайні

1520

Більшість людей рано чи пізно стикається з необхідністю створити пароль, подорожуючи на просторах всесвітньої павутини. Таке бажання користувачів є виправданим, адже при реєстрації на будь-якому сайті потрібно бути впевненим у безпеці особистих даних. Пароль частково допомагає уникнути зайвих ризиків, але його потрібно зробити надійними, щоб не залишити шансів зловмисникам, які використовують специфічне програмне забезпечення або інші методи для підбору числових комбінацій.

Паролі сьогодні потрібні для вирішення абсолютно різних задач: від входу в соціальну мережу до переводу коштів через платіжні системи. Це означає, що люди вимушені запам’ятовувати занадто багато важливої інформації або цілеспрямовано повторювати комбінації, намагаючись полегшити собі життя. Очевидно, що таким чином деякі облікові записи автоматично потрапляють у зону ризику, тому сучасні системи, які самі забезпечують додатковий захист при авторизації на сайті, дійсно виглядають максимально ефективними. Перш за все на увагу заслуговують: 2-факторна аутентифікація, яку використовує Google, або токен безпеки RSA, що застосовується на PokerStars. Також досить показовою є схема функціонування Steam, бо глобальний ігровий сервіс пропонує користувачам відразу декілька векторів захисту – підтвердження по смс та відновлення забутого паролю, обмежуючи доступ до коштів на рахунку та інших цінних матеріалів. Проте, незважаючи на стрімке вдосконалення сучасного програмного забезпечення, далеко не всі сайти ідуть в ногу з технічним прогресом, тому часто людям доводиться самостійно піклуватися про особисту безпеку в Інтернеті.

Як створити надійний пароль?

Придумати складну комбінацію із символів досить непросто, особливо якщо робити ставку на оригінальність, а не на логіку. Якось спрощувати цю задачу точно не варто, адже спеціалісти рекомендують мати унікальний пароль на кожному сайті, де необхідно пройти реєстрацію. Однак, є декілька ефективних способів, завдяки яким можна вирішити поставлену задачу, не витрачаючи зайвого часу. При цьому річ йде як про самостійне створення паролю, так і про використання додаткових засобів для автоматичного формування комбінацій.

Перший варіант ідеально підходить користувачам із фантазією, а другий – тим людям, які звикли генерувати інформацію, орієнтуючись на певні знакові події у своєму житті. Проте не можна сліпо довіряти штучному інтелекту, бо в результаті є шанс отримати абстрактний набір символів, який не матиме нічого спільного з захистом. Простіше кажучи, завжди буде висока ймовірність того, що такий пароль просто вилетить із голови у відповідальний момент. Саме тому слід покладатися лише на власні сили, але з урахуванням наведених нижче рекомендацій.

  1. Прості паролі, які можна підібрати інтуїтивно, принесуть лише шкоду. Варто уникати типових комбінацій, що уже стали приводом для повчальних історій. Перш за все мова йде про числові ряди «012345», «name555», або набір букв у певній послідовності «zxcvbn». Що стосується імен близьких родичів або кличок домашніх улюбленців, то вони теж не заховані за грифом конфіденційності, тому не можуть бути використані для таких цілей. Звичайно, у кожної людини є індивідуальний рівень довіри до оточуючих, але випробовувати долю точно немає сенсу.
  2. Довжина паролю не впливає на рівень захисту. Якщо довгу комбінацію використовувати по принципу, про який уже йшлося вище, вона навряд стане якісним «замком». У кращому випадку зловмисники тільки витратять більше часу на свої маніпуляції, але все одно отримають доступ до облікового запису. Саме тому символи треба комбінувати, поєднуючи різні слова. Ідеальний варіант – від 10 до 15 букв, змінюючи розкладку на клавіатурі: «PолітDжмелявLипні».
  3. Альтернативні символи – хороший спосіб ускладнити задачу хакерам. Очевидно, що 10-15 букв чи цифр – це не гарантія успіху. Щоб уникнути додаткових ризиків, рекомендується звертати увагу на налаштування паролю, а саме на можливість використання альтернативних символів «♫», «♀», «☻» та ін. Якщо грамотно підійти до справи, то можна не залишити зловмисникам ніяких шансів, окрім надії на удачу.

Всі представлені рекомендації уже перевірені часом, тому слід завжди дотримуватись цих порад. По суті, вони ще раз підкреслюють одну просту і логічну закономірність: якщо пароль швидко закарбовується в голові, то він не буде довго виконувати свою основну функцію.

Як хакери використовують банальну неуважність та інші помилки користувачів?

У більшості випадків зловмисники не роблять нічого неймовірного, щоб отримати доступ до конфіденційної інформації. Вони користуються банальною довірою чи неуважністю людей, які не мають відповідних знань. Правда, уникнути критичних помилок все ж можна, якщо діяти у відповідності до наступних правил.

  1. Перевіряйте ресурси, де вводяться особисті дані.

Треба завжди ставитись з осторогою до ресурсів, які вимагають від користувача конфіденційну інформацію. Благонадійний сайт має бути захищений відповідним сертифікатом або хоча б знаходитись на відомій платформі. Незрозумілі посилання слід обходити стороною, особливо якщо відсутня конкретна ціль переходу.

  1. Ніколи не повідомляйте паролі стороннім особам.

Не треба хвалитися друзям чи знайомим, що банківська карта захищена паролем, який асоціюється з днем народження дитини чи іншою визначною датою. Такі жарти рано чи пізно приведуть до плачевних наслідків, адже інформація просочиться за межі дружнього кола.

  1. Запам’ятайте, що подвійна аутентифікація вимагає більше часу, але захищає досить надійно.

Сучасна 2-факторна система захисту була придумана професіоналами не просто так. Її потрібно активувати в будь-якому випадку, бо не існує ідеальних паролів, а додатковий щабель на шляху до гарантованої надійності ніколи не завадить.

В цілому, треба просто зберігати обачність, бо шахраї вміють користуватися своїми шансами. Як показує практика, вони розкидають «сітки» повсюди, але досягають успіху лише там, де відсутнє знання базових навичок захисту даних у всесвітній павутині.