додому Новини На 99 році життя померла легендарна зв’язкова УПА з Тернопільщини Ванда Горчинська

На 99 році життя померла легендарна зв’язкова УПА з Тернопільщини Ванда Горчинська

1764
На 99 році життя померла легендарна зв’язкова УПА з Тернопільщини Ванда Горчинська. Її зрадила подруга, але дівчина – не зрадила Україну. Її постать – це уособлення правильної української молоді, коли для тебе країна в якій ти живеш.
У 18 років стала членкинею ОУН, мала псевдо “Домовина”. Після невдалого замаху на офіцера НКВС перейшла у підпілля. Працювала зв’язковою, друкаркою, медсестрою Копичинецького надрайонного Українського Червоного Хреста, а також заступницею керівника медслужби Пробіжнянського району. У 1946 році її арештували й засудили до 15 років каторги. Покарання пані Ванда відбувала в таборах Дудінки, Норильська, Тайшета і Мордовії, була учасницею Норильського повстання. У 2018 році Ванду Горчинську нагородили Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Пані Ванді після арешту довелося пройти всі кола пекла. Її били, знущалися морально і фізично, але пані Ванда витримала московську наругу.
Про Ванду Горчинську за її життя встигли зняти документальний фільм “Позивний “Домовина”. Його презентували 1 травня цього року. Поховали Ванду Горчинську в неділю у рідних Копичинцях.