додому Новини «Короназмова» та фейки навколо нової пандемії: як не потрапити «на гачок»?

«Короназмова» та фейки навколо нової пандемії: як не потрапити «на гачок»?

1419

5G-вишки, лікування алкоголем та чипування через вакцину. Ці слова тісно пов’язані з коронавірусом, походження якого оточене чутками та фейками, брехнею і таємницею. Через те, що факти замовчуються люди породжують легенди, які часто нагадують нісенітниці. Наприклад, частина людей переконана, що вірус породжений штучно, аби знищити людство, а виник він у таємній китайській лабораторії. Інші ж кажуть, що інфекцій взагалі не існує, а таку хворобу як COVID-19 вигадали чиновники, аби тримати світ під контролем. Від початку «нової пандемії» поширюється багато неправдивої інформації на тему коронавірусу, яка загрожує не лише здоров’ю, а й життю людей. Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус  заявив: «Ми не просто боремося з епідемією, ми боремося з інфодемією».

Що таке фейк? Неправдива інформація, яку намагаються видати за реальну новину. Фахівці стверджують, що вони виникають тоді, коли у людей багато питань, але мало відповідей.

«Під час пандемії ми практично більшість часу перебуваємо в онлайні, дивимося телевізор, слухаємо радіо, відповідно ми перебуваємо в інформаційній бульбашці, коли дуже багато інформації навалюється на нашу свідомість, яку ми повинні переосмислити: десь повірити, а десь перевірити»

ГАЛИНА СИНОРУБ

кандидатка наук із соціальних комунікацій,
доцентка кафедри журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка

Більше того за поширення фейків передбачене покарання.
Тож, як не потрапити на «гачок» фейків, пов’язаних з коронавірусом, хоч у них так легко повірити?

Не ведіться на заголовок

MAY – можливо! Не точно, а можливо. Заголовки зазвичай «кричущі», оскільки вони зацікавлюють читачів, втім не варто приймати їх за «чисту монету». Треба читати статтю до кінця, аналізувати, а не робити висновки за заголовками.

Перевіряйте інформацію у кількох джерелах

Не вірте чуткам.
Ще в березні 2020 у мережі WhatsApp поширювалося повідомлення від жінки, яка, стверджувала, що її подруга працює в Віденському медичному університеті, де було проведено “маленьке дослідження”, яке показало, що ібупрофен підсилює негативний вплив коронавірусу.
Віденський медичний університет відразу спростував ці чутки, написавши на своєму сайті та в соціальних мережах, що “це фальшиві новини, які не мають ніякого відношення до їхнього університету.

Перевіряйте автора матеріалу

Автор цього відео не Леонід Рошаль чи медична інституція, наприклад ВООЗ, а простий користувач соцмережі, тобто не фахівець в даній галузі.
Лікар спростував цю інформацію та нагадав, що не потрібно розповсюджувати неправдиву інформацію прикриваючись чужим ім’ям.

Перевіряйте вміст матеріалу

Різні телеканали та сайти поширили інформацію про італійську Венецію, яка вже довгий час перебуває на карантині. Нібито через те, що там перестали плавати гондоли – вода стала чистішою, а до міста повернулися лебеді та дельфіни. І все це завдяки карантину!

Експерти National Geographic провели своє розслідування. І з’ясувалося: фото лебедів відзняті на острові Бурано, який хоч і входить до агломерації Венеції, але знаходиться далеко від основної частини міста. Там птахи і раніше бували досить регулярно, на відміну від центральних каналів. Та головне ці фото були зроблені задовго до карантину.

Дотримуйтесь кількох елементарних правил, лиш так вдасться не потрапити на “гачок” брехні навколо пандемії коронавірусу.

Яна Шайнюк