додому культура “Одна Батьківщина і двох не буває”: у обласному архіві – виставка до...

“Одна Батьківщина і двох не буває”: у обласному архіві – виставка до річниці Акту Злуки

895

zunr22 січня Україна відзначатиме День Соборності. Цього дня у 1919 році проголошено об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки. Єдність західних та східних земель було одним із стратегічних завдань національного-державного розвитку України. З нагоди відзначення 96-ї річниці проголошення Акту Злуки український земель у Державному архіві Тернопільської області підготували документальну виставку “Одна Батьківщина і двох не буває”.

Наприкінці 1918 року, після розпаду Австро-Угорської імперії, виникає Західноукраїнська Народна Республіка. Уряд новоствореної республіки одразу заявив про прагнення об’єднатися із Наддніпрянською Україною. 22 січня 1919 року у Києві на Софіївській площі в присутності кількох тисяч людей були зачитані такі рядки: “…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України.” Після об’єдання Україні довелося вести війну на три фронти: проти Польщі, Радянської Росії і армії генерала Денікіна. На виставці про ті історичні події розповідають документи. Серед інших в обласному архіві є список учасників Акту Злуки, це військовослужбовці і мешканці Тернополя.

– У 2010 році у нас була видана книга “У борні за українську державу”. Не кожна людина має змогу прочитати мовою оригіналу, польською. Тому документи були перекладені і в незмінному вигляді вкладені у цю книгу. Працівники архіву зробили таку складну роботу, бо списків є досить багато, – розповів  головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного архіву Тернопільської області Андрій Цаль.


Тернополяни вперше можуть побачити на виставці матеріали з відзначення Акту Злуки 1990 року. Саме тоді ця акція була наймасовішою. Гордістю ж архіву є преса, видана у 1919 році.

– На жаль, небагато залишилося номерів газети, яка видавалася у Тернополі у 1919 році “Український голос”. Там є відомості про ті події, як місто жило, звернення влади до мешканців міста і в одній з цих газет є відомості про “передвступний” договір, який був укладений у Фастові, що ЗУНР і УНР згодом будуть об’єднані в одну єдину республіку, незалежну державу українців, – каже Андрій Цаль.

Акт Злуки – важливий в історії України. І хоч тоді, у 1919 році незалежність України була втрачена, пам’ять про цей день україці пронесли крізь десятиліття. Діятиме виставка у приміщенні Державного архіву Тернопільської області протягом місяця.