додому Головні Україна перейшла на літній час. Як це впливає на здоров’я?

Україна перейшла на літній час. Як це впливає на здоров’я?

554

25_mainВ ніч з 28 на 29 березня українці перевели стрілки годинників на годину вперед і перейшли на літній час. Добре чи погано переводити стрілки годинників то на зимовий, то на літній час і як це впливає на самопочуття людей? Однозначної відповіді у лікарів нема. Та в Україні, як і в більшості європейських країн, вже склалась традиція двічі на рік переводити годинники.

Особливо ускладнена адаптація при переході на літній час у перші дні після переведення стрілок годинників. Важче буде тим, хто рано встає, і людям з чутливою нервовою системою та хронічними захворюваннями. Вони довше відчуватимуть дискомфорт, а вплив на нервову систему та недосипання може позначитись на стані здоров’я.

Галина Зот, завідувач відділення КУТОР “Центр здоров’я”: “Це, наприклад, люди, які страждають серцево-судинними захворюваннями, якісь мають неврози, якісь можливо навіть збої в шлунково-кишковому тракті, тому що в них трошки режим харчування тоді зсовується, можливо такі люди, які приймають якісь препарати, що їм лікарі попризначали, так само зміни проходять, тому що в часовому поясі вони змінюються, якщо люди залежать від таких таблеток”.

Здоровий спосіб життя, раціональне та збалансоване харчування, режим праці та відпочинку, і головне – позитивні емоції, значно полегшать перехід на літній час, кажуть медики.

Галина Зот, завідувач відділення КУТОР “Центр здоров’я”: “Це раніше лягати спати, раніше вставати, не нервуватися, побільше вживати води, побільше бувати на свіжому повітрі і побільше вживати овочів і фруктів, які мають вітаміни, щоб людина адаптовувалася до цих змін”.

Наслідки переходу на літній час особливо відчувають діти, тому дуже важливо, аби вечір перед сном у них проходив у спокої та тиші, без телевізора та Інтернету. А вкладати спати дітей потрібно на годину раніше, ніж зазвичай.