додому АТО Тернопільщина: у 272 населених пунктах за четверту хвилю мобілізації нікого не призвали

Тернопільщина: у 272 населених пунктах за четверту хвилю мобілізації нікого не призвали

852

mobilizaciia1Є 272 населені пункти в Тернопільській області, де за четверту хвилю мобілізації не призвано жодного військовозобов’язаного. Такий факт розповідають у обласному військовому комісаріаті. Проблеми, вочевидь, із оповіщенням, яким мають займатися представники влади на місцях, додають військовики. Повістки для проходження медкомісій й уточнення облікових даних на Тернопільщині виписали усім без винятку військовозобов’язаним, тож, аби не потрапити в розшук, чоловіків просять з’являтися до військкоматів самостійно.

– За область я вам хочу сказати, що всього-навсього 52 добровольця є. Решта – військовозобов’язані, ті, які прибули по виклику. Патріотизм наших людей чомусь кудись зник. Справжні патріоти знаходяться зараз на передовій, це правда, і були призвані в перші три хвилі мобілізації. Четверта черга проходить дуже складно і, відповідно, добровольців, я вже сказав, що досить мало. Тому якщо є добровольці, запрошуємо в військовий комісаріат, – розказує Тернопільський обласний військовий комісар Володимир Катинський.

У Тернополі працівники військомату визнають провал оповіщення військовозобов’язаних по місцю проживання. Люди не відкривають двері, обманюють, переїжджають. Відтак, у обласному центрі тепер зосереджуються на оповіщенні чоловіків за місцем роботи.

– Людина вважається оповіщеною не тільки коли їй вручили повістку, а людина вважає оповіщеною тоді, коли керівник підприємства в усній формі довів до військовозобов’язаного: “Товаришу Іванов, вас викликають у військовий комісаріат”. Це людна вважається оповіщеною. Не треба писати наказів, не треба плодити кучу бумаг. Чомусь в нас люди думають, що якщо повістку йому не вручили, то він не оповіщений – це не правда, – говорить військовий комісар Тернопільського об’єднаного військового комісаріату Сергій Гаврилюк.

Згідно з Указом Президента України про проведення часткової мобілізації, відповідно до закону України про мобілізаційну підготовку і мобілізацію, оповіщення – обов’язок не працівників військкомату, а керівників підприємств, організацій, установ, керівників селищних, сільських, міських рад, кажуть військові. Це розуміють не всі, тож винних посадових осіб притягуватимуть до відповідальності. Принаймні, в Тернопільському районі за це беруться вже.

– Вже прийнято рішення про складення такої комісії з представників військового комісаріату, районної державної адміністрації та міського, районного відділу міліції. Ці комісії будуть їздити і будуть перевіряти стан роботи. Тому що в нас є деякі сільські ради, які на сьогоднішній день не провели ні оповіщення, ні не призвали жодного військовозобов’язаного по мобілізації. До них треба приймати якісь міри, тому що так не може бути, що одні виконують планове завдання на 100%, на 200%, а інші сидять і чекають наступних виборів. Тому, що я вважаю, що вони працюють на наступні вибори, які відбудуться в нас восени, – каже Сергій Гаврилюк.