додому Новини Як зміниться Старий парк Тернополя та як вплинути на ці зміни

Як зміниться Старий парк Тернополя та як вплинути на ці зміни

3135

Концепцію розвитку старого парку, згідно з якою він стане комфортним для містян та змінить обличчя, розробили активісти ініціативи URBAN.te.

Найстаріший з парків Тернополя, засаджений наприкінці XIX століття, визнаний парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва. У радянський період його використовували для вшанування учасників Другої світової війни. Зараз елементи благоустрою, меморіальні об’єкти вимагають оновлення, а потенціал парку не розкритий повністю.

Робочий проект реконструкції, який розробив URBAN.te, зараз винесли на громадське обговорення. Воно триватиме до середини березня.

Оскільки парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва, про кардинальні зміни не йдеться. Нові доріжки передбачені в межах існуючих протоптаних стежок, немає суттєвих змін і в планувальній структурі парку. Проте активісти хочуть перетворити його на середовище, комфортне для містян.

Найбільше уваги, згідно з концепцією, варто приділити вхідній зоні. Тут пропонують не лише реконструювати мощення, а й трохи зменшити його площу, додавши озеленення.

– Ми більше, ніж на 300 квадратів збільшуємо площу газонів і висаджуємо додатково біля 15-18 дерев, – розказує представник громадської ініціативи URBAN.te Ярослав Брінь.

   

Біля дороги мають з’явитись паркомісця, велодоріжка, зникнуть деякі підпірні стінки, які заважають маломобільним групам населення. Як бачимо у візуалізації концепції, у парку пропонують збільшити кількість лавок, додати зони для настільних ігор, розмістити комфортний дитячий майданчик.

Центральну алею ж – дещо звузити. А пагорб Слави, у яку вона впирається – реконструювати. Щоправда, це питання лишається спірним.

– Його потрібно переосмислити, надати йому нове русло, нове життя. Наша пропозиція – це музей циліндричної форми, весь зі скла, який би частково відбивав середовще парку і в ньому були розташовані елементи всі, що є от в парку: погруддя, можливо, зробити короткий історичний такий вступ по історії України – від визвольних часів до сьогодення, до війни на сході, – пояснює Ярослав Брінь.

Та концепція, яку пропонує URBAN.te – не остаточна. Перед тим, як взятись за реконструкцію Старого парку, із містянами проведуть обговорення. Подати свої пропозиції можна в інтернеті – вже тиждень на платформі “Електронні консультації” діє обговорення проекту.

– Ті об’єкти, які там були раніше, скажімо, пагорб слави, надмогильні плити, вони прийшли вже в аварійний стан, їх потрібно ремонтувати. Тому сьогодні є нове бачення як облаштувати парк. Ці пропозиції виставлені на сайті міської ради, а також в розділі “Електронні консультації”. Чекаєм від тернополян пропозицій, побажань і зауважень, – каже Сергій Надал.