додому Новини У Варшаві після прем’єри фільму «Щедрик» відмовилися від фестивалю російського кіно

У Варшаві після прем’єри фільму «Щедрик» відмовилися від фестивалю російського кіно

2089
У Варшаві після прем’єри фільму «Щедрик» відмовилися від фестивалю російського кіно. Найголовнішим у стрічці є розуміння відносин між Україною та росією. Про це заявила режисерка фільму Олеся Моргунець-Ісаєнко, вона переконана: знаючи історію і те, що було в минулому, ми можемо формувати своє майбутнє».
Це різдвяна історія в контексті України та її історії, немає людей, хто б не реагував на це слово і цю пісню», – зауважила режисерка. Події фільму відбуваються у воєнному Станіславові (нинішній Івано-Франківськ). Фільм зняли в українсько-польській копродукції у 2020 році, але через пандемію, а згодом і через повномасштабне вторгнення стрічка не змогла вийти на українські екрани. Наразі фільм «Щедрик» показали майже на 10 фестивалях.
Для творців стрічки несподіванкою стала перемога на нігерійському фестивалі жіночого кіно. Знімальна група «Щедрика» отримала запрошення для показу фільму у Японії та на кількох фестивалях єврейського кіно. Всесвітня прем’єра відбулася у Палаці культури та науки. Це радянська споруда, яку поляки не дуже люблять, але там відбуваються чимало заходів. Це було дуже символічно, бо до цього там відбувався фестиваль російського кіно. Після показу «Щедрика» вийшли культурні діячі, які влаштовували цей російський фестиваль, і сказали, що після цього фільму в цій споруді Польщі ніколи не будуть проводити фестиваль російського кіно, а лише українського. Це було дуже приємно», – зазначила режисерка. За її словами, зацікавленість у прокаті «Щедрика» вже виявили Польща, Литва та Латвія. Один із британських університетів зголосився придбати фільм для своєї бібліотеки як історичну стрічку українського кінематографа.
Кошторис фільму «Щедрик» становить майже 2 млн доларів. Половину суми надало МКІП(Міністерство культури та інформаційної політики України), інша частина – приватні інвестиції польської та українських компаній. Історична драма «Щедрик» розповідає історію трьох різних родин: українців, поляків та євреїв, яких об’єднало спільне горе — зміна репресивної машини СРСР на каральну систему Третього рейху. В українських кінотеатрах показ фільму «Щедрик» розпочнеться 5 січня.