додому Новини З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної заробітної плати зросте

З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної заробітної плати зросте

4122

Після підвищення з 1 жовтня мінімальної заробітної плати в Україні до 6 тисяч семиста гривень наступного року цей показник залишиться на такому ж рівні. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань бюджету Юрій Арістов.

Він нагадав, що підвищення соціальних стандартів заплановане цього року. Мінімальну зарплату підвищать у жовтні, прожитковий мінімум – із 1 грудня (до 2 684 гривень на місяць для працездатних осіб).“Ми дуже хотіли б підвищувати соціальні стандарти, розуміючи, що в країні висока інфляція. Але ж при цьому у нас триває війна, а у воєнний час – дуже чіткі пріоритети, і більшість населення до цього ставиться з розумінням”, – пояснив парламентарій.

Водночас він запевнив, що соціальний захист – один із пріоритетів бюджету-2023. На це передбачено 403 млрд грн. Це на пенсії, субсидії, субвенції у сферах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту для місцевих бюджетів. Нагадаю, Кабінет Міністрів на засіданні 13 вересня затвердив законопроєкт про Державний бюджет України на 2023 рік. Пріоритет проєкту — безпека та оборона України. На фінансування цього сектору має бути спрямовано 1,13 трлн грн (майже 50% всього бюджету). Другий пріоритет проєкту – соціальні програми. Інші видатки скорочуватимуться. Зокрема, планується зменшити кількість чиновників, урізати зарплати та премії, виняток – силові структури.