додому Головні “Дністер – ріка для всіх”: сплав подолали люди з інвалідністю з Тернопільщини

“Дністер – ріка для всіх”: сплав подолали люди з інвалідністю з Тернопільщини

2125

Дністер – ріка для всіх. Це довели організатори сплаву, у якому взяли участь люди із інвалідністю. Уже вкотре управління туризму обласної державної адміністрації спільно з Управлінням ДСНС України у Тернопільській області реалізовує проект “Подорожуй безпечно”.

Спочатку – інструктаж. Як діяти у разі надзвичайної ситуації на воді, як рятувати тих, хто потрапив у халепу та як подібного не допустити. Лекції проводять працівники Державної служби України із надзвичайних ситуацій області. Це – частина теоретична.

– Два роки ми вже організовуєм реалізацію проекту, який називається “Подорожуй безпечно”. Суть проекту в тому, щоби ознайомити спеціалістів, які займаються активним туризмом, а це ми говоримо і пров оду, і про підземелля, печери, ми говоримо про пішохідний, велотуризм, ознайомити з тим, як бути обережним, що робити в разі настання якоїсь надзвичайної ситуації, – розповідає начальник управління туризму Тернопільської ОДА Ростислав Яцків.

А тим часом на вулиці вже припікає. Тож озброївшись знаннями, зібравши необхідні речі, люди зносять плазасоби на воду. Вони долатимуть шлях рікою Дністер із села Устечко до села Іване Золоте Заліщицького району. Сплав особливий, адже чи не вперше у своєму житті рікою пливтимуть люди із інвалідністю. Катамарани та човни облаштували так, аби їм було зручно. А щоб почували себе в безпеці, за відпочинком наглядали рятувальники.

– Дійсно, були певні побоювання деяких людей, які їхали сюди, наскільки безпечний буде, власне, цей сплав по Дністру. Але коли управління туризму нас повідомило і ми вже знали наперед, що буде УДСНС, будуть відповідні медики, будуть рятувальники, люди запокоїлися, були задоволені. В нас була сміливість, що ми це виконаємо, відчуємо себе, як ми можемо плавати по річці, – говорить голова ТОО “Союз осіб з інвалідністю України” Михайло Костів.

– Було обстежено акваторію річки Дністер на ділянці проведення сплаву. Здійснено супровід групи, яка сплавлялась. А також було надано допомогу у розміщенні на плавзасобах людей з особливими потребми та їх транспортування, – додає начальник пошуково-рятувального відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення УДСНСУ у Тернопільській області Сергій Яворський.

Участь у сплаві Дністром взяла група людей із інвалідністю різних назологій. Таким чином організатори хотіли показати, що “Дністер – ріка для всіх”. А також популяризувати для них ось такий активний відпочинок.