додому Новини В Україні перед Великоднем зростуть ціни на продукти

В Україні перед Великоднем зростуть ціни на продукти

730

Напередодні Великодня зростання цін на продукти харчування не перевищуватиме 5-10%. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. За його словами, після Великодня буде зниження ціни на яйця.

“Враховуючи, що ріст цін відбувався протягом року, сказати, що в переддень Великодня ціни зростуть в межах 15-20% не доводиться. Додатковий ріст фактично відштовхне людей купувати цей продукт, враховуючи і платоспроможність українців. Тому, якщо і буде підняття ціни за рахунок попиту, який існуватиме в Україні, то не буде перебільшувати 5-10%”, — сказав Марчук.

Після Великодня буде відігравати свою роль фактор сезонності, потепління, на ринок будуть заходити домашні виробники, а не лише промислові, додав Марчук. Коли з’являтимуть овочі на відкритому грунті, пропозицій ставатиме більше, вони будуть опускатися в ціні.

Марчук додав: ціни в Україні зросли порівняно з минулим роком.

“Якщо ми подивимося в цілому на весь 2022 рік, то протягом кожного місяця фактично ми фіксували ріст цін. За статистикою Держстату, в середньому ріст понад 24%. Хоча, якщо розділити на різні види продуктів, деякі подорожчали на 30-35%, деякі на 15%-20%”, — розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

За його словами, в цілому це позначається на сімейному бюджеті, на платоспроможності українців. В 2023 році спостерігається подальша тенденція росту цін на продукти харчування. І вже зараз фіксується ріст цін на м’ясні види продуктів, на молочну продукцію. Топом зростання цін залишаються овочі — через фактор сезонності. В цей період ще не має в достатній кількості власних овочів. Це, зокрема, викликано факторами, безпосередньо обумовленими тимчасовою окупацією південних регіонів Херсонської та Запорізької областей.

“В цей період ми вже зазвичай мали досить значну пропозицію ранніх овочів з цих територій, вирощених у теплицях. Але зараз вони не постачають на ринок. А ті теплиці, які працюють, вони не повною мірою забезпечують пропозицію на ринок, тому що удари по інфраструктурі, енергетиці призвели до того, що багато хто з бізнесу взагалі не розпочинав. А ті, що розпочинали, їм дуже важно. Відповілно ми бачимо цінову позицію досить високу”, — пояснив Марчук.