додому духовність Побачити особисті речі Йосипа Сліпого можна у музеї-садибі, що в його рідному...

Побачити особисті речі Йосипа Сліпого можна у музеї-садибі, що в його рідному селі

781

vlcsnap-2014-09-16-15h53m05s110Побачити одяг Патріарха Йосифа, світлини, побутові речі, родинну шаблю Сліпих можна у музеї-садибі в рідному селі Блаженного Заздрість Теребовлянського району. Атмосфера тут спонукає до хороших думок та допомагає віднайти душевний спокій, кажуть відвідувачі музею. Їх кількість щороку зростає.

У спогадах Патріарх Йосиф Сліпий про свій край писав: “Моє рідне село називається Заздрість, кажуть тому, що довколишні міста і села завидували його багатству і говорили, що воно справді є оселею, медом і молоком пливучим.” У Заздрості діє духовно-меморіальний музей-садиба Патріарха. Його засновник – релігійне товариство українців-католиків “Свята Софія” США. Виконуючи волю Йосифа Сліпого, Романа Навроцька у 1995 викупила його батьківську землю і почала будову комплексу, який відкрили 13 вересня 1998 року.

– Родина Сліпих була дуже багатою родиною, одною з найзаможніших у цілій окрузі, тому вони мали все в достатку. Інтер’єр хати був багатим. До сьогодні зберігся бамбетель, така лава для сидіння , робота ручна, дуже цінна річ. Він стоїть праворуч у світлиці в котрій батько Патріарха, яким був війтом, приймав людей. Його батько був понад двадцять років війтом. Це була найбільш шанована родина в селі, – розказує сестра чину Святого Василія Великого сестра Зеновія.

– Залишилася родинна шабля, якщо Ви зайдете, Ви напевно одразу її помітите. При реконструкції самої родинної оселі її знайшли на стрісі. Також є одяг Патріарха. Також дуже є цікавий експонат – хрест, який був виготовлений у місці заслання Патріарха. Його виготовив ув’язнений, дякуючи Патріарху за його опіку духовну над ним і його підбадьорювання, – розповів адміністратор греко-католицької парафії у Заздрості Теребовлянського району  отець Андрій Козак.


Ось це найулюбленіша кімната Патріарха Йосифа.

– Коли він навчався, він завжди заходив в ось цю кімнату, сідав в якийсь кутик і читав книжки, молився, готувався до вступу в семінарію. Є згадка родини, що це була його найулюбленіша кімната. І до тепер є згадки людей, які ще живуть, що через ось це віконечко він будучи семінаристом і священиком, приїжджав і роздавав ікони діточкам, а далі він йшов з ними в поле, молився, відправляв вечірню, бавився з ними, розповідав історії, – говорить сестра Зеновія.

Щодня в садибу Патріарха Йосифа приїжджає майже 300 паломників. Тут часто бувають молодіжні групи, проводять реколекції, конференції. Місце народження Йосифа Сліпого, каже сестра Зеновія, надихає до добрих думок та допомагає віднайти душевний спокій

– Найбільше люди прагнуть набратися сили з цієї святині, молитися на цьому місці, відчути той дух Патріарха Йосифа, який тут жив, тут народився, тут проходило його дитинство, його юність, тут він пізнавав Бога, любов до своєї країни. І немає людини, яка б звідси поверталася і не казала, який тут панує мир, душевний спокій, що тут хочеться взагалі залишитися жити.

– Цей комплекс якраз цим і відзначається простотою, а з іншої сторони таким сильним християнським закликом – не марнувати час, а старатися у ньому будувати себе, будувати країну, будувати родину і стреміти до Бога, – каже отець Андрій.

Пишаються тим, що живуть у селі, де народився Патріарх Йосиф Сліпий й самі  мешканці Заздрості.