додому Новини Сім’ї, що виховують дітей з інвалідністю, готують їжу для військовослужбовців

Сім’ї, що виховують дітей з інвалідністю, готують їжу для військовослужбовців

342

Сім’ї, що виховують дітей з інвалідністю, готують їжу для військовослужбовців. З осені жінки допомагають військовим та передають гостинці у госпіталі. Кухню організували на базі Галицького фахового коледжу. До такої ініціативи радо долучилися як студенти, так і викладачі. На кухні побувала Христина Черешнюк.

Голубці, вареники, пиріжки та кекси – усі ці страви тут готують для поранених військових. Меню складають з традиційних сімейних страв та цікавих рецептів із соцмереж. Військові жартівливо називають візити волонтерів Днем домашньої їжі.

“Свого роду це також для нас соціальна мета, соціальна місія і терапія. Батькам вдається вийти з домашньої ізоляції, де часто знаходимося з нашими дітьми з інвалідністю. Вдається трошки поспілкуватися, і ми відчуваємо, що ми є потрібні для нашого соціуму, суспільства, що ми робимо важливу місію”, – поділилася з нами Ольга Гумен, голова ГО “Їжачок”.

Щотижня учасниці громадської організації “Їжачок” збираються на кухні та разом із технологом розробляють меню. Раніше волонтерки передавали лише солодощі, а тепер складають повноцінну вечерю. Жінки зізнаються: готувати у таких великих кількостях уже звикли та постійно встановлюють особисті рекорди.

“Наша Наталя – технолог, вона нам допомагає зорієнтуватися по кількості, тому що так масово ми не готували. Кожен своє щось готував помаленько, наприклад по 5 літрів. У нас є така мама Таня, яка сказала: я тепер справжня жінка, тому, що зробила 5 літрів олів’є”, – розповіла Людмила Березовська, заступниця голови ГО “Їжачок”.

Готують та пакують їжу на базі Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола. Робочий день починається о 9 ранку. Першими на кухню потрапляють студенти. Вони займаються заготовками для майбутніх страв. До ініціативи долучилися не лише учні, а й викладачі.

“Зараз в державі нелегкий час, але ми маємо навчатися самі, навчати своїх дітей, своїх учнів та студентів, щоб вони робили добро попри все. І саме у такий нелегкий, складний час і зароджується оця щедрість, оця гостинність, це добро, яке так притаманне для нашого народу”, – зазначила Наталя Мелешко, викладачка Галицького коледжу.

До процесів приготування їжі матері частково залучають і своїх дітей. Розповідають, що така діяльність позитивно впливає на стан малюків. У планах організації: відкрити спеціальні класи та соціальне виробництво, де діти з інвалідністю теж змогли б допомагати.

“Ми завжди спілкуємося з Ольгою, в соцмережах бачили, долучалися продуктами, а коли з’явилась тут можливість працювати на кухні-лабораторії, ми вже декілька разів сюди приєднуємося і з радістю допомагаємо.
І я завжди вдома долучаю дитину до роботи на кухні, тому їй звично: і це все товариство, і ця вся робота. Вона з радістю йде сюди”, – додала Світлана, учасниця ГО “Їжачок”.

Харчі та інвентар кухарям частково привозять волонтери. Решту необхідних продуктів жінки закуповують на гроші, які донатять люди. Долучитися до збору коштів можна у соцмережах на сторінках громадської організації “Їжачок”.