
Здавна в Україні господині завжди пекли на Різдво пампухи. У народі казали, що кращими вони вдадуться — тим щасливішими у новому році будуть господарі і вся їх родина.
Ми ж до різдяного столу пропонуємо вам спробувати приготувати традиційний рецепт від галицької авторки Дарії Цвек.
Інгредієнти:
- борошно 1 кг.
- два яйця
- жовтки 8 шт.
- масло (розтопити) 100 гр.
- цукор 100 гр.
- молоко 500 мл.
- дріжджі свіжі 100 гр.
- горілка або коньяк 1 ст. л.
Приготування:
У тепле молоко додаємо дріжджі, 1 ст. л. цукру та 2 ст. л. борошна. Ставимо в тепле місце, щоб опара підійшла. Яйця слід розтерти з цукром, вилити в опару, додати розтоплене масло, поступово борошно та замісити тісто до появи пухірців. А далі – залишити в теплому місці.
Після того, як тісто збільшиться приблизно вдвічі, розкачати (частинами), вирізати коло (якщо немає спеціального дівайсу, то підійде будь-яка склянка).
У центр кожного кола викладаємо начинку з трояндового варення, заліплюємо краї. Викладаємо на присипану борошном поверхню та залишаємо їх, щоб підійшли.
Кидаємо в нагріту сковорідку пампухи. Дарія Цвек рекомендує робити це верхом донизу, злегка притискуючи, щоб вийшло повітря. Смажити в олії їх потрібно з обох боків до золотистого кольору.
Смачного!