
Кутя – це головна страва різдвяного столу.Готують її тричі на рік: на Святий Вечір – Багата кутя, перед Старим Новим роком – Щедра кутя й у переддень Водохреща – Голодна кутя.
Традиційна кутя з пшениці
Інгредієнти:
– пшениця – 2 ст.;
– мак – 1ст.;
– волоські горіхи – 0,5 склянки, йдеться про подрібнені;
– родзинки – 180 г;
– мед – 150 – 180 г;
– сіль – щіпка.
Приготування:
- Зерна пшениці гарненько промийте і замочіть у холодній воді, бажано на ніч. Вранці знову промийте їх, воду злийте.
- Залийте зерна пшениці водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.
- Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м’ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки. Я зазвичай цукор не додаю, але якщо ви – любитель солодкого, його можна розтерти з маком, додавши за смаком.
- Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.
- Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте друбку солі й поставте готову кутю у холодильник, подавати її потрібно холодною.
Кутя з рису
Інгредієнти:
- Рис довгозернистий – 100 г,
- Мак – 30 г,
- Ліщина – 30 г,
- Волоський горіх – 50 г,
- Мед – 60 г,
- Вишня сушена (або родзинки) – 30 г.
- Залийте мак окропом і лишіть на 10-15 хвилин. Тим часом рис промийте у холодній чистій воді та варіть без кришки близько 7-8 хвилин. Важливо його не переварити. Готовий рис відкинути на сито.
- З маку злити воду та розтерти у ступці або макітрі. Ви можете використати блендер, але ефект буде трохи інший.
- Горішки кілька хвилин потримати на розпеченій сковорідці, охолодити та подрібнити ножем. Мед розвести трьома столовими ложками теплої води.
- Відціджений рис заправити усіма інгредієнтами, перемішати та подавати до столу.
Смачної куті та затишного Різдва!