додому суспільство Понад 12 тисяч мешканок Тернопільщини стали мамами у 2012 році

Понад 12 тисяч мешканок Тернопільщини стали мамами у 2012 році

571

Понад 12 тисяч мешканок Тернопільщини стали мамами у 2012 році. Були серед них і 13-річна, і 50-річна жінка. Загалом же торік в області природне скорочення населення продовжувалось, і тільки в Тернополі і в Бучацькому районі був зареєстрований природній приріст населення.

Нині нас більше мільйона. Проте вже десятиліття щороку Тернопільщина втрачає по кілька тисяч мешканців, буває по дві тисячі, а буває й до дев'яти. Чому – пояснюють в Головному управлінні статистики у Тернопільській області. Причини три. Перша – адміністративно-територіальні перетворення. Але таких давно не було. Друга – міграційний рух. Офіційно за межі України на постійне місце проживання торік вибуло 318 осіб, прибуло – на сто більше. Найчастіше українці переїжджають в Іспанію, Німеччину, США, Італію та Росію. Проте нерідко і з області в область. Головним чинником все ж залишається природний рух. Людей в області помирає більше, ніж народжується.

– В 2012 році природне скорочення населення спостерігалося в 16 районах області і тільки в Тернополі і в Бучацькому районі був зареєстрований природній приріст населення, – розповіла заступник начальника Головного управління статистики у Тернопільській області Наталія Дідуник.

Народжуваність на Тернопіьщині почала зростати з 2002 року. Саме в цей час дітородного віку досягли жінки, які народились на початку 80-х. Тоді народжуваність була високою. Демографічну ситуацію в Україні покращило і суттєве підвищення з 2005 року допомоги матерям при народженні дитини. Торік стати мамами на Тернопільщині зважилось понад 12 тисяч жінок різного віку. Найчастіше народжували жінки віком від 20 до 29 років.

– Наймолодшими матерями в 2012 році в області стали одна 13-річна жінка, 4 – 14-річних, 19 – 15-річних жінок. У 2012 році зареєстровано один випадок народження в матері, віком 45 років, два – 46 років і один у матері віком 47 років. А також два у матері віком 50 років – двійнята, – каже наталія Дідуник.

Двійнят торік народили 130 мешканок Тернопільщини. Двоє жінок подарували світу трійнят.