додому Головні На Бережанщині функціонує органічне виробництво чаїв та спецій

На Бережанщині функціонує органічне виробництво чаїв та спецій

85

Тут аромат трав поєднується з мистецтвом, а кожна дрібниця має значення. На Бережанщині функціонує органічне виробництво чаїв та спецій. Там можна знайти понад 60 видів рослин, як і звичайних так, і рідкісних. Що саме там вирощують та в чому особливість продукції – далі в сюжеті.

На Бережанщині є місце, де звичайні трави перетворюють на запашні чаї та спеції. Це органічне виробництво, де вирощують близько 60 видів рослин – від поширених до рідкісних. Уляна Гладка розповідає, серед них календула, волошка, шавлія, орегано, майоран, базилік, котовник, петрушка, кріп, мальва та багато інших.

Уляна Гладка каже, працює на виробництві вже близько п’яти років. За цей час вона навчилася вміло поєднувати трави, щоб отримати водночас смачний і корисний чай. Та крім власних насаджень, тут заготовляють і дикорослі рослини. Їх збирають у лісах та на полях, де землю не обробляють і не використовують хімікатів понад три роки.

“Наші основні покупці – це українці. Стараємося для України, щоб ми також вживали смачну, корисну їжу. Адже органічне – звичайно корисно, а трави – це ще корисніше”, – каже працівниця виробництва Уляна Гладка.

Вона підкреслює, особливість їхньої продукції полягає в увазі до деталей. На кожній упаковці чаю надруковані вІрші українських авторів – Ліни Костенко, Богдана Лепкого, а також місцевих митців, зокрема Світлани Даньків. Крім того, тут постійно експериментують із поєднаннями трав та вигадують оригінальні назви для напоїв.

На серпень 2025 року асортимент виробництва включає 11 різновидів чаїв та 5 спеційних сумішей. Як розповідає Уляна Гладка, щороку тут випускають приблизно 24 тисячі упаковок продукції.