додому Головні У який спосіб допомагає військовим Тернопільська громада – Голос громад

У який спосіб допомагає військовим Тернопільська громада – Голос громад

610

Повномасштабна війна в Україні значною мірою відсунула на другий план проблеми розвитку територіальних громад. Українці переконані : всю підтримку від держави, та зокрема від громад, мають отримувати захисники. У який спосіб допомагає військовим Тернопільська громада – вже у другому випуску програми «Голос громад».

Війна – змінила наше життя і продовжує міняє пріоритети. Повномасштабне вторгнення ворогів в Україну значною мірою відсунуло на другий план проблеми розвитку територіальних громад. Адже люди переконують: всю підтримку від держави, та зокрема від громад, має отримувати українське військо.

– Зараз на даний момент то дійсно військових. Як саме це має бути? Як ви бачите цю підтримку? Не робити тротуари, благоустрій, а все кинути на війну.

– Для того, аби громада якось розвивалася потрібно правильно спрямовувати фінансові ресурси на її розвиток. Якась та сама допомога армії мала би більший результат для нашої перемоги, ніж умовна бруківка.

– Звичайно, що на першому місті це стоїть війна. І всіма силами треба зосереджуватися і підтримувати і допомагати армії.

Підтримка військових має бути у вигляді – фінансування та купівлі дронів чи інших потрібних приладів, діляться тернополяни, яких ми опитали на вулицях міста. Як Тернопільська громада підтримує військових – про це ми запитали міського голову Тернополя. Він є постійним гостем програми “На контролі” на телеканалі TV-4. Сергій Надал каже: до міської ради надходять різні запити від бійців. Також у Тернопільській громаді створили декілька проєктів для військових. До прикладу, кожен тернополянин, який служить в ЗСУ, має можливість отримувати одноразову виплату у розмірі 10 тисяч гривень для придбання необхідного спорядження. Загалом з початку 2024 року понад 2 тисячі військовослужбовців скористалися такою можливістю.

– Для того, аби ці кошти отримати, необхідно звернутися у відділ звернень міської ради, заповнити бланк заявки стандартної форми, долучити довідку про те, що людина проходить службу в ЗСУ, копію паспорта, копію податкового номера і номер рахунку, куди ці кошти перерахувати, – каже міський голова Тернополя. 

Також тернопільські бійці можуть отримати одноразову грошову допомогу у сумі 10 тисяч гривень на лікування та реабілітацію. Ці гроші вже одержали близько сорока військовослужбовців. Крім того, в Тернопільській громаді захисникам надають індивідуальний комплект термобілизни та медичну аптечку.

– Звертатися необхідно за адресою Лисенка 8А. Це там де знаходиться територіальний центр Управління соціальної політики міської ради. Теж, кожен хто призваний має можливість отримати спеціальну аптечку, де зібрані ті медичні препарати, які необхідні зараз по сезону. Типу ібупрофен, протиалергійні засоби, спреї проти комах та інших хвороб, як можливі зараз бути.

Містяни також зазначають: воїни, які з пораненнями повертаються у громаду, мають в комфортних умовах проходити реабілітацію, а для цього мають працювати відповідні медичні заклади. Їх наразі, кажуть тернополяни, дуже мало у місті.

За словами міського голови, у Тернополі планують створити реабілітаційний центр для захисників. Та поки над втіленням цієї ідеї ще працюють, в декількох українських міста користується популярністю національна мережа реабілітаційних центрів для поранених військових під назвою “RECOVERY”. Усі послуги з реабілітації — безоплатні для пацієнтів центрів RECOVERY та повністю покриваються НСЗУ в межах програми медичних гарантій.

Допомога захисникам має стати щоденним обовʼязком кожного українця в боротьбі проти ворога, кажуть тернополяни. Адже завдяки ЗСУ ми продовжуємо жити під синьо-жовтим прапором в рідній країні.