
Кишково-шлункові розлади, особливо у спеку – уже традиційні, кажуть лікарі. Неякісні продукти та неправильне харчування – їх основна причина. У Тернопільському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби України рекомендують правильно готувати їжу, продукти купляти у спеціально відведених для цього місцях та стежити за терміном їх придатності.
– Ми радимо звертати увагу на місця придбання продуктів: обов’язково тільки у відведених, встановлених для цього місцях. Ніколи не купувати з рук, землі, якийсь невідомий товар, – розповідає лікар-епідеміолог Ірина Лесів.
Першими ознаками харчового отруєння є загальна слабкість, втома, підвищення температури, блювання. У випадку їх появи слід обо`язково звернутися до лікаря. А для того, аби вберегти себе від отруєння, фахівці радять дотримуватися кількох простих правил.
– Необхідно дотримуватися правил зберігання харчових продуктів. Тобто як зазначено на упаковці, так і зберігати. Всі готові страви слід зберігати окремо від сирих продуктів. Необхідно також звернути велику увагу на воду, яку ми вживаємо. Тобто, вживати тільки або кип`ячену воду, або бутильовану воду. Оскільки літо – період відпусток, подорожей, багато із нас відпочивають зараз на пляжах. Тому необхідно брати з собою запас бутильованої води, використовувати її як для пиття, так і для миття посуду. І уникати контакту продукції з грунтом, піском, – каже Ірина Лесів.
А ще лікарі радять обов’язково пам’ятати про правила особистої гігієни.