додому Новини Через події на Сході України та складну економічну ситуацію в державі більшає...

Через події на Сході України та складну економічну ситуацію в державі більшає безробітних

799

vlcsnap-2015-04-09-14h17m23s239Безробіття зростає. Через події на Сході України, складну економічну ситуацію, в державі більшає безробітних, розповідають у Тернопільському обласному центрі  зайнятості. Така тенденція зберігається уже рік в різних областях країни, в тому числі і на Тернопільщині. Роботи набагато менше ніж тих, хто її шукає. У 2014 році в обласному центрі зайнятості отримали на три з половиною тисячі менше вакансій, ніж у попередні роки.

– З початку цього року на 130 роботодавців менше поінформували службу зайнятості про вакансії. Правда сама кількість вакансій на 3% більша, ніж була за такий час минулого року. Можливо, дещо вплинули і погодні умови, які дають можливість раніше розпочинати деякі сезонні роботи. Послугами служби зайнятості на цей час скористалося майже 33 тисячі осіб, з яких 22 тисячі мали статус безробітного. Працевлаштовано за направлення служби зайнятості приблизно 5600 осіб, а з них 2,5 тисячі – це люди, які були безробітні, – розповіла перший заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості Олександра Островська.

У Тернопільському обласному центрі зайнятості постійно організовують навчання, перенавчання, курси підвищення кваліфікації, а все для того, аби безробітні міста та області могли знайти для себе роботу. Проводять і стажування у роботодавця. Більше сотні людей отримали одноразову допомогу для започаткування власної справи. У центрі зайнятості кажуть, найбільшою популярністю зараз користуються робітничі професії.

– Це люди, які працюють з машинами: водії, трактористи і це близько 20% вакансій. 18% – це вакансії для людей, які працюють у сфері торгівлі, а також у сфері послуг. Близько 18% також це є вакансії для таких фахівців, які працюють у державних службах: інженери, тобто для спеціалістів. Ще 6 % – це робота для людей, які не мають професії, це робота, яка не потребує якихось особливих знань та вмінь, – каже Олександра Островська.

Що ж до зарплати, то роботодавці пропонують більшість вакансій на середньому для Тернопільщини рівні, близько двох з половиною тисяч гривень. Серед безробітних найчастіше опиняються люди з вищою освітою. В області це 44-46%, а в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості це близько 70% людей, які стоять на обліку.