додому Головні У селі Велика Лука реконструювали і освятили дзвіницю, якій понад 300 років

У селі Велика Лука реконструювали і освятили дзвіницю, якій понад 300 років

1660

Майже триста років ця дзвіниця сповіщає жителів села Велика Лука про початок і закінчення богослужіння в храмі. Унікальна дзвіниця встановлена на території не менш унікального храму, кажуть краєзнавці.

— Унікальність її в тому, що це є дуже рідкісна церква їй вже 370 років і дуже правильне рішення прийняла громада, що саме зробила реставрацію з відтворенням фактично автентичного вигляду, – каже головний спеціаліст відділу культури з питань охорони культурної спадщини департаменту культури Тернопільської ОДА Ярослав Пелехатий. 

Раніше дзвіниця мала зовсім інший вигляд. Під шаром штукатурки та бляшаним дахом сховали історичну пам’ятку, яка давно потребувала реконструкції. Коли мешканці Великої Луки зрозуміли, що унікальну дзвіницю потрібно рятувати, топокликали на допомогу спеціалістів, які займаються реконструкцією історичних пам’яток.

— Реставрація проводилася послідовно. Спочатку приступили до зняття штукатурки, це робили ретельно і обережно, тому що хотіли побачити кам’яну кладку і не знали в якому вона стані. Поступово дійшли до того, що вона буде мати автентичний вигляд. Другий етап – дерев’яні конструкції і можна сказати, найважче, це було переконати вірян, що потрібно повернути те покриття гонтом дерев’яним, – зазначає керівник архітектурної майстерні Юрі Вербовецький 

На освячення дзвіниці зібралося чи не все село. Мешканці Великої Луки тепер по по-справжньому зрозуміли, яку цінність має дзвіниця, тому радіють, що реконструкція відбулася і історична будівля залишиться у спадок наступним поколінням.