додому Головні “Первоцвіт-2023”: які штрафи загрожують за продаж та купівлю червонокнижних квітів

“Первоцвіт-2023”: які штрафи загрожують за продаж та купівлю червонокнижних квітів

1289

Торгівля первоцвітами – під забороною. За продаж та купівлю рослин, які занесені до Червоної книги України тернополян чекають штрафи. Сума, яку доведеться заплатити за правопорушення від 1700 гривень. Окрім того додаються відсотки за кожну знищену рослину. Більше про це далі.

Підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, черемша, конвалія травнева, сон-трава тощо. Красиві та навіть смачні рослини щороку навесні можна побачити на ринках Тернополя. Однак ці ранньоквітучі рослини – занесені до Червоної книги України. Тому торгівля такими квітами карається законом. Адже їхній продаж призводить до скорочення чисельності та навіть знищення цілих популяцій. Відповідальність несуть як продавці, так і покупці заборонених рослин.

-За продаж та купівлю квітів, які занесені до Червоної книги передбачена адміністративна відповідальність. Штрафи дуже великі. Від 1700 гривень до 3655 гривень. Також з конфіскацією даних рослин/

Окрім штрафу за незаконну торгівлю порушникам доведеться заплатити шкоду за кожну знищену рослину. А це від 49 до 64 гривень за квітку. Протягом останніх трьох тижнів працівники управління муніципальної інспекції зафіксували близько 10-ти таких правопорушень. На місцях муніципали склали відповідні протоколи, які направили у міськрайонні суди.