додому надзвичайне Законністю роботи кар’єрів на Тернопільщині зацікавилась прокуратура

Законністю роботи кар’єрів на Тернопільщині зацікавилась прокуратура

994

 Два кримінальні провадження за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавногоvlcsnap-2014-07-30-18h43m38s221 значення на території Дністровського каньйону, за матеріалами природоохоронної прокуратури, розпочав Бучацький райвідділ міліції. Ще одне кримінальне провадження розпочали і стосовно кар’єру “Соколина гора”, що у селі Дунаїв Кременецького району. Крім цього внесли ряд клопотань щодо притягнення до відповідальності службовців різних структур. Про це журналістам повідомив Тернопільський міжрайонний природоохоронний прокурор Роман Валецький.

В Сновидові Бучацького району незаконно видобувають пісковик. Міжрайонна прокуратура  спільно з Державною екологічною інспекцією зафіксували дві ділянки зі слідами свіжого добування каменю. Матеріали за даним фактом направили в Бучацький райвідділ міліції і розпочали два кримінальні провадження. Наразі триває досудове розслідування. Ще одне кримінальне провадження розпочали і по кар’єру “Соколина гора”, що у селі Дунаїв Кременецького району.
– Ми побачили, що у кар’єрі працює тяжка техніка, грузяться автомобілі.  А горе-підприємці гроші за камінь-вапняк кладуть собі в кишеню. Про це нами було направлено матеріали в Кременецький відомості в РДР теж за статтею 240 частиною першою ККУ. Саме головне, що в даних підприємців було анульований спеціальний дозвіл на користування надрами, – каже Роман Валецький, Тернопільський міжрайонний природоохоронний прокурор

Перевіряють також торгівельні площадки, де продають камінь-пісковик. Має прокуратура запитання і до відповідних служб та сільських голів, які повинні стежити за дотриманням природоохоронного законодавства.

– Є така адміністрація Дністровського каньйону, яка має охороняти дані об’єкти. Мене дуже сильно вразило те, що жодного адмінпротоколу, жодної особи не було притягнуто до відповідальності. То про яку ми можемо говорити з Вами охорону даного Дністровського каньйону. Сільські ради бачать все, що робиться в них в селі. То я прошу, щоб ці сільські ради повідомляли про дані факти, – каже Роман Валецький, Тернопільський міжрайонний природоохоронний прокурор

Тернопільський міжрайонний природоохоронний прокурор вніс подання в адміністрацію “Дністровського каньйону”, аби притягнули до відповідальності працівників, які жодного порушника не виявили, не склали жодного адміпротоколу.

– Ви знаєте скільки перевірок проведено по даному каньйону на території Бучацького району? Всього на всього екологічною інспекцією було проведено дві перевірки з 2010-го року. Тому мною було підписано подання начальнику екологічної інспекції, щодо притягнення винних осіб до відповідальності. Ну як це, про яку ми можемо говорити охорону земель, якщо жодного, під час тільки нашого виїзду і дякуючи Вам журналістам, що ви написали статтю, що в нас видобувають камінь пісковик, – каже Роман Валецький, Тернопільський міжрайонний природоохоронний прокурор

Перевірятимуть кар’єри і надалі, каже Роман Валецький. Про незаконний видобуток надр на Тернопільщині просять повідомляти на гарячу лінію міжрайонної природоохоронної прокуратури  за номером 52-81-03.