додому Головні Волонтери з Любліна розчистили цвинтар, аби відновити пам’ять про предків

Волонтери з Любліна розчистили цвинтар, аби відновити пам’ять про предків

1220

Понад 80 років за польським цвинтарем у селі Юстинівка на Підгаєччині не доглядав ніхто. Його територія заросла чагарниками, а надгробні плити покрилися мохом. Тож сюди приїхали волонтери з Любліна, аби розчистити цвинтар та у такий спосіб відновити пам’ять про предків, які колись тут мешкали.

Перша згадка про село датується 1787 роком, а його назва походить від імені графині Юстини Рогалінської. До 1939-го року у Юстинівці проживали не лише українці, а й поляки. Втім, у період Другої світової війни, через тиск радянської влади, польським родинам довелось покинути населений пункт.

— В 40-му році всіх поляків звідси вивезли, так само як і осадників-колоністів, в Сибір. На підставі комітету НКВД заслано на Сибір 10 родин польських загальною кількістю 50 осіб, – каже історик СТЕПАН КОЛОДНИЦЬКИЙ

Поблизу українського розташований і польський цвинтар. Відколи поляки покинули Юстинівку, за кладовищем ніхто не доглядав. Його територія заросла чагарниками, а надгробні плити покрилися мохом.

— Близько 80 років за цим цвинтаром ніхто не доглядав, навіть більше, воно просто заростало. Не знаю, чому поляки про нього не згадували. І місцеві жителі теж не спішили. І зараз залишилося таких 5 надгробків, по яких можна ідентифікувати, хто ще тут захоронений, зазначає громадський активіст МИХАЙЛО УХМАН

Уродженець села Михайло Ухман загорівся ідеєю розчистити цвинтар та у такий спосіб відновити пам’ять про предків. З цією пропозицією звернувся до польського консульства. Волонтери з Любліна на чолі з генеральним консулом Республіки Польща в Луцьку Славоміром Місяком підтримали ідею відновлення польського кладовища та приїхали допомогти: скосили траву, зрізали дерева, кущі та почистили пам’ятники.

— Майже в кожному селі можемо знайти якийсь цвинтар старий, де колись жили поляки. І тут ми вирішили приїхати, побачити та зробити таку акцію. Листопад – це традиційний час, коли ми їздимо по кладовищах, прибираємо їх трошки, ставимо лампадки, – розповідає генеральний консул Республіки Польща в Луцьку СЛАВОМІР МІСЯК

 

За словами консула, цвинтар в Юстинівці планують внести в реєстр і прибирати там щороку, як роблять волонтери на усіх віднайдених польських кладовищах України. Найбільше таких цвинтарів є на Галичині. Оскільки у 1919 році, після розпаду Австро-Угорської імперії, саме цей край на 20 років опинився у складі польської держави та вважався українським П’ємонтом.