додому Новини Платіжки із нарахованим податком на нерухомість вже отримують тернополяни

Платіжки із нарахованим податком на нерухомість вже отримують тернополяни

901

vlcsnap-2015-07-08-18h34m16s183Платіжки із нарахованим податком на нерухомість вже отримують тернополяни. Сплатити його потрібно протягом шістдесяти днів із дати отримання. Нагадаємо, що до 1 січня оподатковувалися лише житлові об’єкти, а відтепер і нежитлові. Оплачувати потрібно за загальну площу. Оподатковуватимуть житловий будинок, прибудову до нього, котедж, квартиру, кімнату у комунальній квартирі, дачний будинок, серед нежитлових: офіси, готелі, промислові будівлі і склади, гаражі, господарські будівлі та інші. Звичайні українці за новими правилами сплачувати податок будуть за 2015 рік у 2016-ому. Цьогоріч оплачувати потрібно за минулий рік і за старими правилами.

Податок на нерухоме майно формується із урахуванням особливостей.

– Якщо громадянин володіє одним об’єктом оподаткування, то розраховується податок, виходячи із площі такої нерухомості, як житлової так і нежитлової. Віднімається сума пільг, яка передбачена податковим кодексом, сума пільг, яка встановлена місцевими радами, якщо такі пільги встановлені, і множиться отримана площа на відповідну ставку, – розповідає начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Тернопільській області Володимир Брудко.

Якщо людина володіє кількома об’єктами, наприклад, будинком і квартирою – оподатковується їх сумарна площа. Податок на нерухомість для звичайних людей нараховується за минулий рік. За цей же платитимуть лише юридичні особи, які самостійно повинні обрахувати суму. Оподатковується житлова і нежитлова площа. Податок вже нарахували майже трьом тисячам містян та розіслали відповідні повідомлення. Після їх отримання громадяни мають 60 днів, аби сплатити податок.

– По всіх об’єктах платіжні повідомлення сформовані. Вручено особисто громадянам 869, решта 2691 повідомлення – надіслано громадянам поштою. На даний час ми чекаємо повернення з пошти з відміткою про те, що людина отримала це платіжне повідомлення, щоб можна було його сплатити до бюджету.

Всього нараховано більше трьох мільйонів податку.