додому Новини Церква соромить людей, які переховуються від служби у війську

Церква соромить людей, які переховуються від служби у війську

959

vlcsnap-2015-02-12-15h05m53s107Представники церкви соромлять людей, які переховуються від служби у війську. Військові ж, тим, хто  уникає мобілізації на Тернопільщині нагадують про відповідальність, яку законодавець посилив. Мобілізація проходить небезуспішно та з добровольцями, але попри це в області понад 21 тисячу людей, неохочих служити, оголошено в розшук.

– Є інформація, що деякі голови сільських рад, деякі секретарі сільських рад людям кажуть – прийдіть до мене, ми з вами порішаємо ці питання. Ніхто ні з ким рішати нічого не буде. Людина, якщо в розшуку, то вона рано чи пізно буде знайдена і буде притягнута до відповідальності. Автоматично цей реєстр поступає на кордон і людина закордон вже не виїде. Або, коли буде в’їжджати з-закордону, вона так само буде реєструватись, – розповідає Тернопільський обласний військовий комісар Володимир Катинський.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Планове завдання з мобілізації на Тернопільщині виконали поки що наполовину

Уникаючих мобілізації обов’язково покарають, застерігає Володимир Катинський.

– Уже пройшли зміни в адміністративний кодекс, пройшли зміни в кримінальний кодекс. Нагадаю, для деяких керівників підприємств і установ, які не розуміють, що вони якщо перешкоджають діяльності військового комісаріату, за це передбачається кримінальна відповідальність. Якщо ти не з’явився в військовий комісаріат – то передбачається адміністративна відповідальність, а якщо втік з медичної комісії – за це передбачається вже кримінальна відповідальність. А у нас на сьогоднішній день таких, що втікли з медичної комісії є сотні, – каже Володимир Катинський.


Мешканців області вкотре закликають до патріотизму на ділі. Людей, які переховуються від служби в війську, соромлять представники церкви й нагадують місцевій владі, що мобілізація їх теж стосується.

– Захист слабших людей, які самі за себе не можуть постояти, я маю на увазі дітей, жінок – то є обов’язок тих, хто може захистити. Кожен мужчина, властиво, мусить бути свідомий, що він стоїть не за себе лише самого, але за людей, які, на жаль, не мають змогу себе захистити. То можуть бути різні вікові категорії, престарілі батьки і так далі. Тому це є обов’язок кожного чоловіка, і очевидно тут позиція церкви є однозначна по відношенню до того, що відбувається в цій оборонній війні, до якої ми фактично примушені, – говорить священик УГКЦ, доктор історичних наук отець Віталій Козак.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Українські військові закликають не підтримувати розмови про незаконну мобілізацію

– Незалежно якої церкви – йдуть в капеланство туда і помагають. Безкорисно, без нічого. Але іменно наша українська церква, чи це Греко-католицька, чи Автокефальна, чи Київського патріархату – вони виконують свою місію чітко, ми знаємо. І треба нагадати людям – і батькам, і матерям, що війна не тільки на Сході – війна повинна бути і тут. Ми повинні віддати останню сорочку для того, щоби ми захистили свою Українську державу, і тут якихсь розмов чи якихсь перечень і так далі. Хто тікає – то мені просто прикро, мені просто навіть не зрозуміло, чому тікає? Як він буде дивитися в очі тому сусідові, що захищає Українську державу, чи та мама чи тато, а її син ховається десь поза плечі? – вважає настоятель Надставної Церкви, священик УАПЦ отець Дмитро Лисак.