додому благоустрій Утеплення фасадів дозволяє зекономити до 40% тепла

Утеплення фасадів дозволяє зекономити до 40% тепла

829

vlcsnap-2014-10-10-17h21m31s22Утеплення фасадів будинків нині не поодинокі випадки, а масове явище. Такий спосіб утеплення житла себе виправдовує, кажуть люди, адже дозволяє зекономити до 40% тепла. А в умовах, коли українцям прогнозують холодніший, ніж зазвичай, опалювальний сезон, це вже не розкіш, а необхідність.

У дворі 29-го будинку на тернопільській вулиці Нечая сніжить пінопластом. Майже весь стояк – 8 поверхів, утепляє фасадну стіну. Ініціатор дійства – власник однієї із квартир, пан Ярослав. Йому порадив син, він переконав сусідів. На те має залізні аргументи.

– Будинок з силікатної цегли, він набирає вологу, особливо взимку стіни цвітуть, бо не вистачає тепла. І враховуючи, що проблеми з газом будуть і здорожчання газу, треба економити тепло, – розказує мешканець будинку №29 на вул Нечая Ярослав.

Люди розуміють: за таких умов – це вже не розкіш, а необхідність. Порахували вигоду.

– Цей спосіб дає близько 40% економії тепла.

Разом з цими півтора сотнями квадратних метрів цьогоріч його майстри-висотники утеплили тернополянам майже чотири тисячі квадратів, розповідає Віктор Денчик, який займається висотними роботами неперший рік. Цьогоріч, каже, замовлень на третину більше. Люди вже стають у черги і на 2015-й рік. Фахівці радять, перед тим, як замовити роботи, перевірити, чи має підрядник усі необхідні документи, а це і дозволи на висотні роботи чи встановлення риштувань від “Гірпромбуднагляду”, і сертифікати про навчання по системах утеплення, яке пройшли майстри. Від цього залежить життя самих висотників і якість роботи. Утепляти, розповідає Віктор, можна полістерольними плитами чи мінеральною ватою, яка дає добру шумоізоляцію. Проте для квартир все ж радить пінопласт.


– Це все ж таки є система “термос”. Якщо в термос налити гарячої води, він буде зберігати гарячою, якщо холодну – холодною. Тобто якщо в нас влітку нагрівається стіна і неможливо в квартирі ходити, дуже жарко, після системи утеплення ми маємо прохолоду в квартирі, і взимку, якщо є промерзання, воно зберігає тепло в квартирі, – пояснює директор ТОВ “АЛЬП-ПРОМБУД” Віктор Денчик.

Щоб “термос” вдався, майстри мають дотримуватись технології.

– Пінопласт покривається клеєм, сумішшю, потім гребінкою знімається залишок і монтується вже на стіну. Обов’язково сам пінопласт має закріпитись дюбелями. Всі краї затираються, щоб була суцільна поверхня, тоді затираються всі дюбелі, закидається сітка і зашпакльовується, – говорить Віктор Денчик.

І тільки після цього можна братись за декоративні роботи. Водночас недобросовісні майстри можуть економити на якості, використовуючи замість клею піну для монтажу вікон чи дешеву сітку, не кріплять листи дюбелями. І хоча виробники підняли ціни на матеріали, вартість самих робіт не зросла, каже Віктор Денчик.

Сусідський приклад – найкраща реклама. От і тут до роботи приглядається пан Михайло. Його квартира – з протилежної сторони.

– Я от думаю тепер. Я був в Польщі колись і там робили скловатою. То це було ще 30 років тому. Значить вони вийшли з тої ситуації, в яку ми попали… Я ще не говорив з сусідами, – каже мешканець будинку №29 на вул Нечая Михайло.

– Але поворите?

– Обов’язково. Треба. Чим більше в нас буде утеплених стін, тим краще. Чого ми раніше того не робили.