додому здоров'я Те, що саме зараз найкращий час для вакцинації, епідеміологи продемонстрували на власному...

Те, що саме зараз найкращий час для вакцинації, епідеміологи продемонстрували на власному прикладі

644

vlcsnap-2014-11-26-18h39m16s222Щеплення – надійний спосіб боротьби з грипом, наголошують епідеміологи. А те, що саме зараз найкращий час для вакцинації, продемонстрували власним прикладом. Саме зараз медики закликають городян щепитися від грипу. У місцевих аптеках є вакцини. Однак медики радять три, які найбільше підходять для цьогорічних вірусів: “Інфлувак”, “Флюарікс” та “Ваксігрип”.

Перед щепленням – обов’язковий огляд лікаря: горло, температура тіла і тиск, а тоді укол і все – вакцинація від грипу пройшла успішно. У головному управлінні Тернопільщини вакцинацію пройшли усі працівники. З власного досвіду кажуть, це не страшно.

– Зовсім не боляче. Вакцина йде в шприці з тонесенькою голочкою і це совсім не боляче. Можливе почервоніння на місці введення вакцини і навіть якась припухлість. Можлива навіть температура, але це допускається і швидко проходить, – пояснює головний спеціаліст відділу епідеміології ГУ Держсанепідслужби в Тернопільській області Світлана Маціпура.

– Коли проводяться щеплення, то медики попереджають про те, що можливі побічні ефекти. Якщо вони дійсно з’являються, то треба повідомити медичний персонал, що є якісь реакції, – радить начальник відділу епідеміології ГУ Держсанепідслужби в Тернопільській області Марія Павельєва.

Загалом в області щепитися від грипу вже встигло більше півтисячі людей. Аби зробити щеплення звернутися треба до сімейного лікаря, який проведе огляд. Якщо людина здорова, лікар дозволить щепитися. Придбати вакцину можна в аптеці. Найчастіше її треба замовляти наперед. Ціна коливається від 70 до 165 гривень. Обов’язкова умова при купівлі вакцини – дотримання температурного режиму від 2 до 8 градусів тепла. Щоб донести ампулу з аптеки у поліклініку потрібен спеціальний холодовий контейнер, який можна взяти у поліклініці.


– Не в кишені, а саме з холодовими елементами, такими маленькими холодильничками і протягом двох годин від моменту купівлі вакцини вона має поступити у кабінет профщеплень і відповідно щеплення мають проводитися лиш спеціалістами, тобто у кабінетах профілактичних щеплень, – розказує Марія Павельєва.

У Держсанепідслужбі наголошують: те, що людина вакцинувалась, не означає, що вона не захворіє на ГРВІ чи грип. Щеплення запобігає ускладненням, які може принести хвороба і діє кілька місяців. Протипоказів для щеплення мало, кажуть медики, але вони є.

– Це алергія на курячі яйця, саме курячий білок. Якщо людина не може їсти яйця, то їй протипоказане щеплення. І якщо людина знаходиться в гострому стані якогось інфекційного захворювання і має температуру. Тоді треба щеплення відкласти до виздоровлення, – каже Світлана Маціпура.