додому духовність “Техас”, “Каліфорнійський” та “Массачусетс” – штами грипу, які циркулюватимуть цьогоріч

“Техас”, “Каліфорнійський” та “Массачусетс” – штами грипу, які циркулюватимуть цьогоріч

796

vlcsnap-2014-10-03-17h44m47s105Цьогоріч в Україні циркулюватиме три штами грипу, прогнозують епідеміологи: «Каліфорнійський», «Техас» та «Массачусетс». Коли почнеться епідсезон, не кажуть, поки епідемічного порогу ні Тернопільщина, ані інші області не перевищили. Проте чекати не варто, кажуть медики. Вакцинуватись радять вже тепер.

Кінець вересня-початок жовтня епідеміологи називають міжсезонням. Кількість хворих на ГРВІ росте, але епідпорогу вона поки не перевищила. На Тернопільщині за минулий тиждень захворіло більше тисячі восьмиста людей. Це на три сотні більше, ніж за тиждень перед тим.

– В основному це ГРВІ, бо за результатами вірусологічної лабораторії в області циркулюють аденовіруси, парагрип, риносинтеціальні. Поки що за лабораторними даними віруси грипу не циркулюють на території області, – пояснила начальник відділу епідеміології ГУ Держсанепідслужби в Тернопільській області Марія Павельєва.

Ріст захворюваності тепер – картина звична, кажуть медики. Учні повернулись в організовані колективи, надворі похолодало. Коли повноцінно почнеться епідсезон, зараз сказати важко. Все залежить від погоди і темпів росту кількості хворих. Не хочете поповнити статистику – одягайтесь по погоді, добре спіть і їжте, не перепрацьовуйте, уникайте контакту з хворими, а при потребі викликайте лікаря додому. А також вже тепер вакцинуйтесь, радять медики. Торік вакцина проти грипу коштувала 70-80 грн. Офіційної інформації про цьогорічні ціни обласні епідеміологи поки не мають, проте припускають, як і решта ліків, вакцина цьогоріч подорожчає.

– В цьому році мають циркулювати три штами вірусу грипу, це грип А H3N2 Техас, H1N1 Каліфорнія і грип В Массачусетс, – каже Марія Павельєва.