додому АТО Сім’ї учасників АТО через бюрократію часто залишаються без засобів на існування

Сім’ї учасників АТО через бюрократію часто залишаються без засобів на існування

792

vlcsnap-2014-09-10-17h35m32s15Українські військові, які зараз воюють в зоні антитерористичної операції, не можуть отримати довідки, яка підтверджує місце їх перебування, а, відповідно, і статусу учасника АТО. Про це нам телефоном розповів один з них – мобілізований боєць 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади. Каже, сім’ї захисників залишились без грошей, бо зарплати військові не отримували більше місяця, а дублікати зарплатних карток їх рідним обіцяють через місяць.

Тернополянина Тараса мобілізували 1 серпня, в зону АТО частина його бригади прибула 31-го, тобто через місяць. Телефоном розповідає: скоро – середина вересня, а зарплати бійці досі не отримали. Хоча за участь в АТО їм обіцяли подвійну оплату.

– Заробітної плати ще не отримували за більше місяця часу, відколи  ми тут… Дублікати карточок наших заробітних обіцяли зробити і відправити сім’ям, обіцяє банк відправити аж через місяць ці дублікати карток, – розповідає боєць 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади Тарас.

Сім’ям бійців, в яких нерідко 2-3 дітей, де чоловік був єдиним годувальником зараз немає за що жити, розповідає Тарас. І добре, каже, якщо немає боргів, адже рідні нерідко споряджали бійців за свої гроші.

– Які витрати ваша сім’я понесла перед тим, як ви їхали?

– В середньому 4,5 тисяч грн.

– На що?

– На бронежилети, кевларові каски, наколінники.


Полегшити життя сім’ям могли б довідки, які підтверджують статус чоловіків як учасників АТО. Це можливість отримати пільги. Проте такі довідки мають далеко не всі, каже Тарас. І де взяти, не знають.

– Дуже багато наших товаришів, військовослужбовців хочуть передати довідки, що вони є учасниками АТО, сім’ям, щоб зменшити фінансове навантаження, а керівництво правдами-неправдами, придумують різні способи. Ніхто не знає, де і як ті довідки отримати.

Тим часом прокуратура Чортківського району вимагає поновити на роботі та виплатити заборговану зарплату незаконно звільненому працівнику, призваному на військову службу під час мобілізації. Перевіркою встановлено, що у березні цього року роботодавець незаконно звільнив керуючого місцевого магазину, якого мобілізували на військову службу, -йдеться на сайті обласної прокуратури.