додому Головні На Тернопільщині продовжують незаконно видобувати пісковик

На Тернопільщині продовжують незаконно видобувати пісковик

1437

vlcsnap-2014-09-10-19h30m55s118На Тернопільщині продовжують незаконно добувати пісковик – унікальний камінь, якого більше немає ніде в Україні. Про це кажуть громадські активісти, які сьогодні спільно з журналістами виїхали у спільний рейд у Застінку Тернопільського району. На місці ми побачили техніку і людей, які добували камінь. Працівники показали спеціальний дозвіл, який видали підприємству наприкінці  серпня цього року. Проте спеціалісти кажуть, цього документу недостатньо, аби  займатися видобутком. На місце викликали працівників прокуратури, міліції. Правоохоронці проводять розслідування. 

Село Застінка Тернопільського району. Тут вже роками видобувають унікальний камінь пісковик, розповідають громадські активісти. Приїхавши на місце, бачимо техніку без номерних знаків і людей, які працюють в небезпечних умовах. Ось ця стіна в будь-який момент може зсунутись. Робочі в кар’єрі показують спеціальний дозвіл на користування надрами. Проте спеціаліст гірничої справи каже, цього документа недостатньо.

– На мою думку, він працює незаконно. По-перше, він працює вже на протязі трьох років. Згідно з інформацією, яку ми сьогодні отримали, в них є дозвіл на користування надрами, який вони отримали в минулому місяці. Хоча цей дозвіл, сам по собі ще не дає право на розробку даної ділянки пісковиків, – розповідає спеціаліст гірничої справи Сергій Деревенських.

Завдані таким видобутком каменю збитки вимірюються мільйонами, кажуть спеціалісти та громадські активісти.

– Вони видобувають вже впродовж років двох-трьох, і як будуть списані ці запаси і чи за них будуть сплачені податки – мені зараз сказати важко.

В Застінці видобувають лише блоки, а от вже камінь, який використовують для парканів, фундаментів, обробляють в цехах.

– Це йде видобуток блоків, ця продукція переробляється на відповідних цехах. Такий цех знаходиться звідси, умовно, до трьох кілометрів і звідси значна частина цієї  продукції йде на той цех.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Законність роботи кар’єрів на Тернопільщині перевіряє міжрайонна природоохорона прокуратура

Громадські активісти вже не вперше розповідають про повний цикл незаконного видобутку, переробки, транспортування, складування та реалізації корисних копалин. І не розуміють, чому на це закривають очі.

– Люди говорять відкрито, що це є лобіювання чиїхось інтересів або перенаправлення фінансових потоків. На Вашу думку, хто в цьому може бути зацікавлений? А хто в цьому може бути зацікавлений, ті служби, які безпосередньо відповідають. От зокрема, цей кар’єр, видобувають – сільський голова перший мав на це відреагувати, далі – камінь тут загрузили кудась його везуть – ДАІ – дорога. Завезли той камінь на переробку – в цехи, це також має бути все відомо. А найголовніше – торгівля. В нас дивує ця просто недбалість, торгують цим каменем біля Тернополя, всі це добре бачили, люди зізналися де цей камінь добувають, ми це показали і просто без документів йде торгівля, ніхто на це не зважає, – говорить громадський активіст Андрій Об’єщик.

На кар’єр скаржаться і мешканці ближніх сіл. Вони запитують чи законний він, каже сільський голова Товстолузької сільської ради Юрій Любомирович.

– Наскільки мені відомо, станом на сьогоднішній день договір оренди кар’єру і суб’єктами відсутні. Люди звертаються наші і тут неодноразово наші працівники апарату управління сільської ради були як поняті. Цього року за останні три місяці було два рази виїзди, коли наші працівники виїжджали як поняті при затримані чи незатриманні введення цієї діяльності. Іншого звернення я вважав достатньо, щоб була реакція при зверненні людей, – вважає голова Товстолузької сільської ради Юрій Любомирович.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  На Тернопільщині процвітає нелегальний видобуток унікального каменю, який є лише на території нашої області
Загалом з видобутком копалин на Тернопільщині ситуація плачевна. До прикладу на території національного природного парку Дністровський каньйон нарахували близько десяти кар’єрів, де нелегально добувають пісковик. Такі кар’єри є й в кількох районах.

– В Теребовлянському районі приблизно 40 кар’єрів, з них тільки декілька мають документи – 5-8, не більше. Багато кар’єрів в лісах, в середині, про це всі добре знають, проте це дуже гарно замовкують і пускають це все на самотік, – каже Андрій Об’єщик.


В час, коли в країні війна, одні допомагають армії, інші наживаються. Навіть після революційних подій не бояться займатися нелегальним бізнесом та використовувати надра, кажуть громадські активісти

– Люди не згідні з цим, ліс вирізається  – великі гроші, кар’єри видобувається, війна йде. Мали б хоча б на цей період зупинитися, отримати хоча б якісь дозволи, хоча б якісь проміжні документи про погодження. Але просто йти видобувати це несправедливо, не розуміємо ми такого.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:   Законністю роботи кар’єрів на Тернопільщині зацікавилась прокуратура
Після оприлюднення фактів нелегального видобутку каменю на Тернопільщині Андрія Об’єщика, перевіряє прокуратура за фактом перевищення службових повноважень та порушення вимог законодавства про працю. На місце в кар’єр у Застінці журналісти та активісти викликали правоохоронців.

– Я особисто минулого четверга приїжджав сюди теж з перевіркою в селі Застінка, де було мені представлено спеціальний дозвіл на користування надрами, мною була визвана опергрупа 102. На даний час проводиться перевірка, матеріали перевірки будуть направлені в прокуратуру Тернопільського району для реагування, – пояснив Тернопільський міжрайонний природоохоронний прокурор  Роман Валецький.

– Це підприємство має спеціальний дозвіл, тобто про незаконність видобування корисних копалин ми поки що не можемо говорити. Але за іншими  статтями ми можемо говорити. За якими саме? Зараз не можу це сказати, бо це припущення, коли буде проведена перевірка, тоді ми зможемо говорити про кваліфікацію злочину, – вважає начальник Тернопільського райвідділу міліції Андрій Купчак.

Про результати перевірок правоохоронці пообіцяли повідомити згодом.