додому Новини Місця для продавців зі стихійного ринку на комерційному – вдвічі дешевші

Місця для продавців зі стихійного ринку на комерційному – вдвічі дешевші

752

vlcsnap-2014-08-19-17h58m15s238Керівництво центрального ринку Тернополя готове надати місця продавцям стихійного ринку вдвічі дешевше. Вільної торгової площі на комунальному ринку вдосталь. Водночас стихійний – процвітає. Питання гостре, бо серед товару з землі – м’ясо та молокопродукти. Коли і куди планують переселити торговців, дивіться у сюжеті.Стихійна торгівля у Тернополі живе своїм життям. Для тернополян такий ринок вздовж вулиці Шептицького, здається, вже став звичним. Хтось тільки тут і скуповується, хтось миритись з торгівлею на тротуарах не хоче. Діляться думки не тільки покупців, а й продавців. Частина при одній лише згадці про переселення не стримує обурення, інші і самі б раді торгувати в належних умовах, як от на центральному ринку через дорогу.

– На який центральний? Туди? Звичайно, якщо там будуть столи, хай скільки коштує той стіл, воно повинно оплачуватись. Бо я тут не знаю, чи беруть за місце, швидше не беруть. Я два рази в тиждень приїжджаю, ще ні разу ніхто не брав за місце…  Тут ні проїхати, ні пройти, люди з колясками ходять, страшно дивитись на це все. І тим більше, щоб не їхати в 4 ранку, щоб зайняти кусок тротуару, а стати і торгувати, каже продавець на стихійному ринку пані Ольга.

Стати і торгувати у них пропонує продавцям зі стихійного ринку керівництво комунального. Проблема стихійної торгівлі особливо гостра влітку, коли домашню птицю та молокопродукти люди продають з землі у спеку. Такий товар дуже швидко вкладає на лікарняні ліжка покупців. Люди скаржаться, проте за такі покупки ніхто, крім них самих, не відповідає. Інша справа – комунальний ринок, каже його комерційний директор Степан Горуц. Показує умови: столи, холодильники для зберігання продукції, але як не дивно, продавців – одиниці.

– Ми зараз знаходимось в торговому залі молочної продукції, який облаштований під торгівлю молоком, сиром, іншою молочною продукцією. Він більш, як наполовину пустий, чого не скажеш про стихійну торгівлю.

Місця, каже Степан Горуц, вистачить на всіх, було б бажання. Продавців зі стихійного ринку готовий прийняти якнайшвидше, ще й на пільгах.

– Ми готові надати людям, які торгують на стихійному ринку, на сьогодні в нас 6,80 одне торгове місце на центральному ринку в день, на пільгових умовах, за 3,40, тільки щоб вони пішли до нас і могли реалізовувати продукцію, яку перевіряють щоранку, а покупці могли купити якісний товар.

Продавець на центральному ринку пані Люба розповідає:

-Ми постійно торгуємо тут, на центральному ринку. Тут в нас все перевіряється, є ветеринарна служба. Ми щодня здаємо сметану на аналіз, сир, перевіряють по повній програмі. Довідки щомісяця здаємо.

Свій вибір пані Люба зробила 20 років тому, коли почала тут торгувати. В тому, що правильний, переконалась нещодавно.

– Ви знаєте, я раніше під сітку дочку послала, було важко продавати перед Паскою. То бачите, відра в нас такі, там було повно мазути. Сметана добра, просто умов нема. А від мазути ми тиждень відро мили.

Тільки на комунальному ринку тепер купує пані Анна. Зі стихійним, каже, пов’язаний гіркий досвід.

– Купували, але раз так купили, що… Краще не йти туди, там можуть дати на гривню-дві дешевше, але ж може бути продукція погана. Спека зараз, а воно стоїть так на вулиці. Раз ризикнули, більше не хочемо.

Та як би не припрошували, стихійний ринок має своїх покупців, і таких більше.  З цим неодноразово боролись правоохоронці, проте щоразу наштовхуються на спротив. Саме тому поряд зі стихійним ринок сміливо можна назвати скандальним. Муніципальна поліція за стихійну торгівлю і захаращення території цьогоріч склала понад 120 протоколів. Начальник управління муніципальної поліції Тернопільської міськради Сергій Волков розповідає:

-Тільки в цьому році ми вивезли біля 300 столів, піддонів, від захаращення очистили… Раз-два на декаду ми там проводимо, але без міліції, я вже 4-й рік працюю, муніципальна поліція там нічого не зробить, не відтиснем їх. А тому треба чекати комунальний ринок. Тоді підемо.

На новий ринок чекають і продавці.

– Зараз там ремонти. Нам обіцяли після ремонтів туди. – Погодитесь? – Звичайно. Там краще, а тут пилюка, шум, глум, каже продавець на стихійному ринку пані Олена.

Чекати залишилось недовго, каже міський голова Тернополя Сергій Надал.

– Зараз завершуються роботи по комунальному ринку, де буде збудованонакрите приміщення, де зможуть розміститися і продавці, які приїжджають бусами, і продавці, які мають с/г продукцію вирощену, де мають бути холодильні камери для зберігання і місця, щоб люди могли продавати свіжу птицю, яйця, все, що захочуть. Наскільки мені відомо, будівельні роботи займуть ще до 2 місяців часу.

Поки продавці чекають, медики просять тернополян не купувати м’ясо та молокопродуктів з землі, у спеку вони швидко псуються. Муніципальна поліція тим часом готує новий рейд. Цього разу разом з держстандартами та міліцією перевірятимуть ваги.