додому здоров'я Лікарям дозволили використовувати вакцину БЦЖ

Лікарям дозволили використовувати вакцину БЦЖ

718

imagesЛікарям дозволили використовувати вакцину БЦЖ, про це повідомляє офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я. Президент України підписав відповідний закон, який дозволяє використовувати закуплену вакцину після закінчення терміну її реєстрації. Спеціальним листом Міністерство доручило на місцях терміново відновити використання залишків вакцини БЦЖ для проведення профілактичних щеплень, надавши перевагу дітям першого року життя, повідомляє прес-служба відомства. Міністерство охорони здоров’я звертається до батьків завчасно інформувати заклади охорони здоров’я про необхідність щеплення, аби планово та ефективно провести вакцинацію. Не вирішеною залишається проблема державних закупівель: це і вакцини і ліки. Міністерство повідомляє, закупівлі проведено, але ліки ще не надійшли на місця.

Законом «Про лікарські засоби» передбачена можливість застосування залишків лікарських засобів, які вже були закуплені, пройшли державний контроль та розподілені у лікувальні заклади протягом дії реєстраційного посвідчення до закінчення терміну їх придатності. Цей закон дозволить у подальшому використовувати закуплені раніше лікарські засоби, в тому числі понад 500 тисяч доз вакцини БЦЖ, термін дії реєстраційних посвідчень яких скінчився. Прес-служба Міністерства охорони здоров’я України також повідомляє, за останніх два дні додатково підтверджено тендерних пропозицій ще на суму майже 280 млн грн. Це закупівля препаратів та виробів медичного призначення за напрямками: дитяча і доросла онкологія та туберкульоз.

– Я глибоко переконаний у тому, що в ближньому часі і ліки, які мають поступити по програмах, і вакцини поступлять в область. Вони вже на підході. Торги проведені. Отримуємо навіть деякі накази по поставках певних ліків по програмах. Це проблема всієї України. Я ж сказав, такої ситуації жодного року не було в державі, – розповідає директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Курило.

Є ряд ліків, яких Тернопільщина потребує першочергово.

– Є проблеми по гефродіалізу. У нас є проблеми по медикаментах для хворих з пересадженими органами. Це надзвичайно дороговартісні ліки. У нас є проблеми і по хворих на гемофілію, проблеми забезпечення інсулінами по програмі цукровий діабет. Вони вирішуються, це не так гостро, але 11 листопада буде сесія і нами прийняті міри, будуть зроблені перекидки і частину проблем, які ми можемо вирішити на даний момент, щоб домогти людям. Я думаю, що ми приймемо правильне рішення і ті питання будуть вирішені, – каже Володимир Курило.