додому Новини Дім і сім’я повинні бути в кожної дитини, вважають учасники громадської кампанії...

Дім і сім’я повинні бути в кожної дитини, вважають учасники громадської кампанії “Відкриваємо двері дітям”

997

vlcsnap-2014-11-26-10h49m09s219Дім і сім’я повинні бути в кожної дитини – так вважають учасники громадської кампанії  “Відкриваємо двері дітям”, діяльність якої спрямована на відмову від інтернатів та забезпечення виховання всіх дітей  в сім’ях або в умовах, наближених до сімейних. У Тернопільському прес-клубі говорили про те, що потрібно для того, аби кожна дитина мала свою сім’ю.

Щороку в Україні близько 8 тисяч дітей залишаються без батьківського піклування. В інтернатах різного типу наразі перебуває близько 80 тисяч дітей, з них лише 20% – сироти та діти позбавлені батьківського піклування.

– Лише 10 % випускників інтернатних закладів соціалізуються після закінчення інтернату, тобто, можуть влаштуватися на роботу, створити сім’ю і є повноправними членами суспільства. Всі інші 90% потрапляють у групи ризику. Тобто, хто потрапляє в тюрми, хто стає жертвами торгівлі людьми чи інших незаконних речей, – розповідає менеджер зі зв’язків з громадськістю Представництва міжнародної благодійної організації “Надія і житло для дітей” в Україні Катерина Чельцова.

Дитина, яка живе в інтернаті, не отримує найголовнішого – любові і уваги до особистості, яку можуть дати батьки, каже Катерина Чельцова. Держава витрачає чимало грошей на подолання наслідків інтернатного виховання та підтримання інтернатної системи. Ця сума складає більше 5 мільярдів гривень щороку. На утримання однієї дитини в інтернаті держава виділяє 3 тисячі гривень щомісяця.

– З цих грошей, які виділяють, лише 10-15% йдуть саме на потреби дитини, забезпечення їжею, одягом. Все решта йде на забезпечення самого інтернату – комунальні послуги, зарплата персоналу. Якщо припустити можливість, що сім’я, яка опинилася в складній життєвій ситуації, отримає цих 3 тисячі гривень, то питання віддати дитину в інтернат відпадає. Але в Україні немає механізму, який би цю систему регулював, навіть якщо він закривається, то гроші не йдуть на потреби сімей в тому регіоні, де він був закритий, просто припиняється фінансування, – говорить Катерина Чельцова.


В Україні стартує кампанія “Відкриваємо двері дітям” , основна мета якої – спільними зусиллями всього суспільства позбутися інтернатів назавжди, врятувати десятки тисяч дітей, подарувати їм шанс на сім’ю, справжнє дитинство і щасливе майбутнє. До інформаційної підтримки кампанії долучається й телекомпанія TV-4.

– Співпрацюємо з телекомпанією TV-4, підписали з ними угоду, де будуть висвітлюватися сімейні форми виховання дітей, залучати громаду для того, щоб дітей брати з інтернатів, піклуватися ними, дарувати їм тепло, ласку, затишок, те чого дітям бракує в інтернаті, – каже голова благодійного фонду “Майбутнє сиріт”, випускник інтернату, регіональний партнер громадської кампанії “Відкриваємо двері дітям” Андрій Назаренко.

Про життя сиріт в дитячих будинках сімейного типу, про їх побут та виховання, як суспільство може допомогти таким дітям, дивіться в “Провінційних Вістях” та в програмі “Духовні роздуми”.