додому Новини Ведмеже життя покращується

Ведмеже життя покращується

1135

vlcsnap-2014-11-13-17h56m40s173Стан двох червонокнижних ведмедів, яких в неналежних умовах утримували в заказнику загальнодержавного значення Дача Галілея в Чортківському районі, покращився. Після сюжету у “Провінційних вістях” ця тема набрала неабиякого розголосу. Активісти та громада Чортківщини весь цей час годували тварин.  Зголосились допомогти люди зі Сполучених Штатів Америки та Великобританії. Зараз ведмеді вже не голодні, проте громадські активісти вимагають, аби тварини жили в належних умовах. 

Ось таких голодних, виснажених і поранених червонокнижних ведмедів виявили громадські активісти в заказнику загальнодержавного значення Дача Галілея в Чортківському районі два місяці тому. Активісти підозрювали, що ведмедів травлять собаками. Весь цей час громада Чортківщини та громадські активісти годували ведмедів, їх стан наразі покращився.

– Ведмедиця набрала ваги, нормально виглядає. Вода була відсутня, клітки ті самі, прибрані фекалії, стан набагато їх покращився, зараз ведуться переговори куди їх передавати на реабілітацію, в який звіринець. Деякі люди вже відгукнулися, дають свої пропозиції, що готові взяти їх під свою опіку. Хотіли подякувати тим людям, які були небайдужі. Здивовані були, бо до мене зверталися двоє людей з Америки, одна людина з Англії, троє людей з Європи – чим можна допомогти тим ведмедям. Звітуємо, що ведмеді в нормальному стані, зараз ведуться переговори про те, куди їх можна взяти на реабілітацію. Ну поки ми не переведемо їх в нормальні умови, то ми не пустимо це на самотік, – розказує громадський активіст Андрій Об’єщик.

Громадські активісти ще два місяці тому зверталися і повідомляли про ситуацію з червонокнижними ведмедями природоохоронну прокуратуру і екологів.


– Реакції поки ми не бачимо ніякої. Крім тог, що люди самі годують, то від природоохоронної прокуратури, екологів інформації нуль, ніхто нічого не сказав що і як. Збираємося в похід в екологію, спитати їх чим закінчиться ситуація, бо ведмеді червонокнижні нам цікаво як вони туди попали і що з ними далі буде. На сьогоднішній день відповіді ми ніякої не отримали, знаємо тільки що був даний припис, складений протокол, припис що ті лісники мали б привести у порядок цих ведмедів: клітки утримання і годування мали зробити. Станом на вчора води немає, клітким ті самі, тобто не зроблено практично нічого, – говорить громадський активіст.

Відпустити на волю ведмедів не можна, каже Андрій Об’єщик, бо вони в утриманні вже близько 10 років. Після такого періоду в клітці на природі вони не виживуть. Ведмеді звикли, що їх годують, самі добувати їжу вони не будуть. Відтак громадські активісти шукають для тварин добрих господарів.

– Ті ведмеді будуть передані для тієї людини, яка готова буде взяти їх під опіку – годувати, але щоб туди мали доступ – вся громада Тернопільщини, щоб в будь який час з дітьми могли приїхати, подивитися на цих ведмедів. Тобто, тільки варіант буде такий – щоб був вільний доступ, що ніхто не буде з них брати за відвідування гроші, тільки безкоштовний доступ до цих тварин, – каже Андрій Об’єщик.