Напередодні Святвечора жінки з тернопільського клубу народної борщівської сорочки зібралися, щоб згадати українські традиції та поділитися особливостями приготування куті й інших святкових страв. Пані Вікторія зізнається, що дуже любить кутю і щиро шкодує, що її готують та звикли споживати лише під час зимових свят.
“Для мене насправді Різдво це найсмачніша страва, яка стоїть на столі, щоб там не ставили, чи там перед Різдвом чи потім вже на саме Різдво вже багато самого м’яса вже все, що завгодно є і холодці і все, я люблю м’ясо. Ну кутя для мене, ось так мені врізалося, що воно найсмачніше, що є”, – розповідає майстриня художніх народних промислів Вікторія Кривоніс.
До Святвечора, окрім куті, традиційно готують і інші страви. Зазвичай це 12 пісних страв, серед яких узвар, вареники, голубці, борщ, грибна юшка, риба та багато інших смаколиків. Кожна страва має символічне значення та додає особливого колориту різдвяному застіллю.
“У нас ставили узвар, добавляли у нього мед, трохи цукру і розварювали троохи таким чином, щоб кутя була не надмірно солодка і щоб вона не була пісна, не в плані того, що пісна, а в плані того, що ніяка, хотілося б до неї додати якогось смаку,” – розповідає Олександра Ситник.
Святвечір – це особливий вечір, який передує Різдву і символізує духовне очищення та очікування народження Христа. Варто згадати, що Україна вже вдруге святкує Різдво 25 грудня, адже у 2023 році офіційно перейшла на новий, григоріанський календар, що ближче відповідає загальнохристиянській традиції.