
Кінець березня – середина квітня – час для збирання березового соку. Він дуже корисний для нашого організму – зміцнює імунну систему, підвищує стійкість організму до впливу інфекцій і вірусів. Крім того, він має протипухлинні та сечогінні властивості, володіє глистогінним ефектом, очищає кров, активує обмінні процеси, розщеплює камені в нирках і печінці.
Він неймовірно корисний людям, що страждають різними шлунково-кишковими захворюваннями, хворобами суглобів, туберкульоз. Та масове і неправильне збирання соку травмує дерева і це карається законом.
– Ми попереджаємо користувачів, міські ради, щоб вони вживали заходи, щоб не було пошкодження дерев. Як що дерева пошкоджуються на території населених пунктів, то винуватих ми притягуємо по 153-їй статті і накладаємо штраф від 170 до 340 грн. і за кожне пошкоджене дерево в середньому збитки будуть від 1210 до 220 грн, – розповідає начальник відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду,
рослинного і тваринного світу Державної екологічної інспекції Тернопільської обл Михайло Онищук.
Якщо порушник точить сік із берези у посадках чи лісах, то буде притягнений до відповідальності за статтею 65 Кодексу України, штраф у такому випадку сягає від 85 до 170-ти гривень. Окрім того – за кожне пошкоджене дерево ще нараховуються відповідні збитки. Збирати сік законом дозволяється на спеціально визначених територіях і, як правило, ці дерева мають бути досить стиглі і призначені для подальшої заготовки. Та обрати правильне дерево, яке поділиться своїм соком – не найголовніше, потрібно отримати лісовий квиток – так званий дозвіл на підсочування зелених насаджень.
Пошкоджене дерево не можна залишати просто так. Після того, як віддало сік, воно позбавлене частини своїх життєвих сил, може захворіти і загинути. Щоб цього не сталося, потрібно після збору ретельно замазати отвір у березі воском, мохом або закрити його пробкою. А зібраний сік зберігають в холодному місці, не більше ніж дві доби. Потім він починає мутніти і киснути, всі його властивості випаровуються – він стає непридатним до вживання. Тому сік із білокорої краще одразу консервувати. Бережіть себе та природу.