
Довготривалий піст закінчується і усіх християн чекають Великодні свята, і, зокрема, пишні застілля. Як правильно перейти з пісної їжі на збалансоване харчування та не переїдати за святковим столом, ми запитали у дієтолога.
– В перший день після посту можна їсти м’ясо невеликими порціями. Це близько 150 г нежирного м’яса. Якщо ви не орієнтуєтеся, то можете подивитися на свою долоню – це є ваша порція м’яса у цей день, – пояснює дієтолог Мар’яна Лебідь.
Дієтолог радить прислухатися до свого організму. А ще – зважати, що особливо шкідливі салати з майонезом та кремові торти. Щодо королеви Великоднього столу – паски, то шматочок цієї здобної випічки можна собі дозволити, та не більше. А краще зробити сирну паску. Це буде і корисно, і смачно. Вставати з-за столу потрібно з легким відчуттям голоду, а ситість приходить через 20 хв. Ділиться Мар’яна Лебідь і маленькими хитростями – щоб не з’їсти зайвого, можна випити одну-дві склянки води, це притупить відчуття голоду. прихильниць дієт закликає теж не вдаватись до крайнощів. Краще плавно переходити на збалансоване харчування.
– Що стосується вечері – то маємо зробити її максимально правильною. Це можуть бути овочі. Тобто обираємо клітковину, яка почистить наш шлунок, – каже Мар’яна Лебідь.
Вживання води допоможе перетравляти їжу. Дорослій людині варто випивати від шести до восьми склянок у день. А щодо міцних напоїв, то вони не бажані у перший день після посту, бо подразнюють стінки шлунка. Та є допустима норма – 100-150 мл сухого вина. Тож смакуйте святковими наїдками та пам’ятайте про своє здоров’я.