Головна АТО Їстивні валентинки та сухі борщики передали українським бійцям на Схід із Тернополя

Їстивні валентинки та сухі борщики передали українським бійцям на Схід із Тернополя

621

vlcsnap-2015-02-13-15h55m54s156Їстивні валентинки передали українським бійцям на Схід із Тернополя. Їх молодь тут сама пекла та розмальовувала, аби напередодні Дня святого Валентина зігріти серця наших солдатів. А ще із жовтня ці молоді люди передають бійцям сухі борщики, які дуже смакують на передовій. 

Пряників-валентинок за тиждень тут спекли понад 800.

– Жінки, які погодились допомогти з випіканням, оскільки нам потрібно було валентинок дуже багато, пекли пісочне печиво та пряники, які можуть довше зберігатися, не кришаться в дорозі. І на конкретний день принесли своє печиво, ми сіли всі разом в цьому приміщенні і розмалювали, – розказує волонтер Наталія Литвин.

Частину – вже передали українським бійцям на схід, а іншу – продаватимуть у День Валентина на благодійному ярмарку. Купити солодке зізнання в коханні можна у великих торгово-розважальних комплексах міста. Виручені гроші потрібні волонтерам на томатну пасту, спеції, які додають у сухі борщики. Їх вони роблять та передають на фронт ще з жовтня. Активісти шаткують овочі, сушать їх та фасують у пакети. Якщо колись за тиждень робили чотири таких борщики, то тепер, коли налагодили виробництво, їх пакують понад 200 щотижня.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Пряники-валентинки продаватимуть, аби зібрати гроші на смаколики для АТО

– Там фасується, добавляють суху капусту, далі йде буряк, морква, а тут ми вже спеції добавляємо, – показує тернополянин Анатолій.

Один борщик – на 10 літрів води. Вистачає, аби нагодувати цілий блокпост. По телевізору активісти побачили як готують сухий борщик у Дніпропетровську. І вирішили робити такий самі. Тепер, кажуть, їхній на передовій – серед улюблених.

– Вже вони в мене залишились як основні так друзі, які кожного ранку здзвонюємся й кажем: ну як ви там, як ніч пройшла, чи все добре? Чи все спокійно? передають фотографії процес варіння борщу, чи так як вони п’ють чай з печивом, чи як вони забирають передачки. Вони дуже довольні і кажуть, що тернопільський борщ – таки самий смачніший, – каже координатор акції “Смаколики для учасників АТО” Вікторія Лень.

Тут хлопці чистять часник. Він і до борщу і до іншого смаколика – козацької закуски.

– Закуска: сало і часничок. Сюда потрібно добавляти ще чорний хліб. І, звичайно що, зручно, тому що зручна упаковка, і використовується практично на один раз, хто стоїть на пості для перекусу, – говорить волонтер Ірина.

Із пакетиків викачують повітря та запаюють їх. Так сало краще транспортувати і воно довше зберігається. Серед тих, хто робить смаколики для бійців АТО – і дівчата і хлопці. Кажуть, роботу всю роблять спільно. Спочатку разом готують їжу, а тоді – плетуть маскувальні сітки. Смаколики збираються щочетверга. Тернополян закликають допомагати овочами, грошима, чи робочими руками.

– Найбільша потреба справді зараз у салі. Оскільки постійно ми не маємо можливості його запаковувати у великих кількостях, і тому звертаємось, хто має вдома сало, чи в родичів, в селах – нехай приносять на “Галант”. Також якщо хтось має чи знайомих фермерів, чи самі мають багато овочів, також привозьте, будь ласка, на “Галант”.

Коментарі

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here