додому Новини Як зберегти зерно, щоб не пропало: рекомендації експерта

Як зберегти зерно, щоб не пропало: рекомендації експерта

586
Близько 2,5 мільйонів тон зерна цьогоріч вдалося зібрати аграріям на полях Тернопільщини. Такі результати врожаю ранніх зернових культур не лише забезпечать продовольчі потреби нашої області, але й дозволить експорт зерна за межі держави. Сьогодні ж основне завдання аграріїв – створити найкращі умови для зберігання цьогорічного врожаю, аби не втратити його кількість та якість. Адже технології зберігання і транспортування зерна вимагає підвищеної уваги та впливає на конкурентоспроможність продукції на світовому ринку. А ось висока температура і підвищена вологість в сховищах загрожує розвитку цвілі та розмноженню комах. Як зберегти зерно, щоб воно не пропало розкаже Юлія Пацкаль.
Україна вже не один рік поспіль залишається одним з найбільших експортерів зерна в Європі. Наша вітчизняна продукція навіть в умовах повномасштабної війни залишається конкурентоспроможною на світовому ринку. Цьогоріч лише на полях нашого краю вдалося зібрати близько 2,5 мільйонів тонн зерна різних культур. Аграрії кажуть, така кількість врожаю забезпечить не лише продовольчі потреби області, але й дозволить експорт за кордон. Однак якщо після збору зерно зберігати у невідповідних для цього умовах – врожай може зіпсуватися. Адже при порушенні норми показника вологості розпочинається ріст і розвиток різноманітних мікроорганізмів.
Наталя Рубан, експертка із кормів та кормовій сировині, пояснює: “Якщо вологість у нас вже буде перевищувати 12-12,5% – все. Виростуть гриби, відповідно, після грибів утворюються мікотоксини”.

Зерно та продукти його переробки – основа харчування не лише людей, але цінним і незамінним кормом для худоби. У разі якщо насіння уражене – воно несе загрозу для життя та здоров’я, починаючи від різноманітних подразників та хвороб до летальних випадків.

Проте цього можна уникнути, якщо загрозу випередити. У цьому аграріям допоможуть лабораторні дослідження контролю та якості.

Такі дослідження дають виробникам можливість добитися максимального попиту на свою якісну продукцію, а покупцям та споживачам – безпекові гарантії.

https://www.youtube.com/watch?v=HNZqre0v_Y8&t=5s