додому Головні Волонтерка Ірина Ханенко спекла понад 200 пасок для захисників і захисниць

Волонтерка Ірина Ханенко спекла понад 200 пасок для захисників і захисниць

390
Спекла понад 200 пасок за декілька днів. Волонтерка Ірина Ханенко вже 37 років поспіль перед Великоднем пече паски. Та все частіше вона готує їх не лише для себе, а й для військових. Цьогоріч Ірина спекла понад 100 пасок для захисників і захисниць на фронті і ще стільки ж для поранених у лікарнях.
Щороку перед Великоднем оселя Ірини Ханенко наповнюється ароматом свіжої паски. Вже упродовж 37 років вона власноруч готує одну з головних великодніх страв. Жінка каже, вперше спробувала випікати паску після заміжжя. З того часу не зраджує традиціїї, кожного року готує святковий хліб за рецептом, якого навчила її свекруха. А одна із головних умов, щоб вона пеклася у печі.
“Чим він відрізняється? Тим, що він не дуже солодкий. Саме слово паска означає хліб, а дуже солодка, то вже бабка іде. Його можна з шинкою, з ковбаскою, можна і з молоком. Така у міру солодка”, – розповідає Ірина Ханенко.

Ірина Ханенко розповідає, для приготування великодньої паски потрібно: 3 літри молока, 15 яєць, 5 жовтків, 100 грамів дріжджів, склянка олії, 200 грамів масла і 600 грамів цукру. Цьогоріч за кілька днів волонтерка спекла понад 200 пасок: більше сотні для захисників і захисниць на передовій, і стільки ж для поранених у наших лікарнях. Жінка зізнається: були дні, коли закінчувала пекти аж о третій ночі. Але зупинятись навіть не думала, бо точно знає, для кого це робить.

“Кажуть: “Мамо, нагодуй солдата, бо мене хтось нагодував”. Моя дитина зараз 12 день на нулі. І я йому теж передавала паску, але не дійшла. Кажу: хлопці, віддайте тому, кому більше треба. Значить він прийде з нуля і хтось йому передасть паску. Я ж не одна печу, багато ж передають”, – розповідає волонтерка

Ірина Ханенко каже, для оздоблення пасок не використовує солодощів чи глазурі. Вона дотримується традиційного рецепта, переданого свекрухою, тож прикрашає їх стримано, але з любов’ю. Паски змащує яйцем, а з тіста, замішаного як для вареників, вирізає дрібні візерунки, саме ними й оздоблює святкову випічку.