додому Новини Вітамінне підвіконня. Як тернополянам виростити прянощі в доманніх умовах?

Вітамінне підвіконня. Як тернополянам виростити прянощі в доманніх умовах?

1354

1399964595_2Довгим зимовим дням нарешті настав кінець. Та чи варто радіти? Період коли за вікном вже весна але прилавки ще не можуть потішити зеленню. Як в такий період зробити свято для свого організму та потішити його свіженьким?
Мода на прянощі в Україні поширилась досить швидко. І тепер жодна господиня не може уявити приготування багатьох страв без розмарину чи базиліку. У магазинах такі прянощі на вагу золота. Тому пропонуємо Вам виростити свій розсадник вітамінів на підвіконні та тішити своїх близьких свіжими прянощами цілий рік.

 

 

Почнемо з того, що саме можна посадити на вашому маленькому віконному городі? Можна цікаво пов’язати кулінарні трави з декоративними. Спочатку оберіть рослини які Ви регулярно використовуєте у кулінарії (базилік, петрушку, кріп, чебрець). Оберіть рослини які контрастні у кольорі, висоті чи розмірі листя. Наприклад базилік та м’яту, що мають красиве різноколірне листя. Висадіть їх у горщики які личитимуть до кожної рослинки. Завдяки цьому ви також можете розбавити свій інтер’єр.
Добавте до рослин на власному «городі» кілька пахучих трав, наприклад шавлію чи лаванду. Їхній аромат підніматиме настрій та додаватиме сил та стимулюватимуть Вас до нових кулінарних шедеврів!
Вибір насіння.
В будь якому квітковому магазині ви можете придбати насіння чи вже готову розсаду та горщик. Головне на кожному пакетику уважно прочитайте систему вирощування кожної рослини та рекомендації що до їх вирощування. Краще віддавайте перевагу найбільш раннім сортам. На пакетиках з насінням інколи пишуть «Рекомендовано для вирощування у квартирі», таке насіння підійде куди ліпше. Поки воно не зійшло контейнер можна покрити склом чи поліетиленом.
9mOowB8ZceYЯкщо з Ви маєте справу із розсадою. Обережно витягніть зелені кущики із горщиків, притримуючи стебла пальцями висадіть із у приготовлений Вами контейнер. Зверху додайте грунт, але не до країв контейнера, залишивши місце для поливу. Покладіть також небагато камінчиків навколо рослин. Мульча з дрібної гальки чудово зберігає вологу.
Якщо Ви хочете збирати врожай регулярно, зробіть посів чи висадку рослин з інтервалом у тиждень-два. Так свіжа зелень тішитиме Вас дуже довго!
Пам’ятайте, що всім рослинам необхідне регулярне підрізання, щоб трави залишались невисокими, але з шикарним листям.

 

 

 

Посів та догляд
Необхідні матеріали:
-контейнери різних розмірів ( краще використовувати широкі та неглибокі)
-якісний грунт для вирощування овочів
-поліетиленові пакети або спеціальні ковпаки (для створення парникового ефекту)
-пульверизатор чи лійка з маленькими отворами для поливу
Для початку оберіть контейнер необхідного розміру. Вибирайте той, який Вам більше до вподоби. Можете прикрасити інтер’єр своєї кухні, придбавши декоративний горщик.
Також у спеціальних садових магазинах купіть грунтову суміш у необхідній кількості. Як варіант, приготуйте грунт самостійно – візьміть і рівних частинах чорнозем, пісок та компост чи перегній. Не забудьте також про дренаж, поліетиленову плівку та інструменти для роботи та догляду за розсадою.
Розпочніть посадку з того, що покладіть на дно горщика чи контейнера тонкий шар дренажу, зверху насипте готову грунтову суміш, полийте водою та злегка ущільніть. За допомогою спеціальних інструментів чи просто дерев’яною паличкою або олівцем зробіть невеликі борозни на відстані у кілька сантиметрів. Глибина їх не повинна перевищувати 0,5- 1 см., щоб сходи з’явилися швидко. Зверху насипте ще один шар грунту. Залиште кілька сантиметрів до краю горщика для поливу. Зверху накрийте його плівкою чи ковпаком і чекайте сходів.
Щоб пряні і зелені культури добре росли, їм необхідно не менше 5 годин сонячного освітлення на день. Під «городик» краще відвести підвіконня того вікна, що виходить на південну, східну або південно – східну сторону. Якщо такої можливості немає, просто виберіть найсвітліше підвіконня . Раз на тиждень повертайте контейнери, щоб рослини рівномірно висвітлювалися, і жодна з них не залишалась в тіні. Не забувайте також обривати кінчики пагонів,- так рослина буде довго кущитися. Уважно слідкуйте, щоб грунт був пухким та достатньо зволоженим.
a8v2KfAqEGoСтворіть композицію зі смаком
Завдяки Вашій творчій уяві можна поєднати декілька рослин в одному контейнері, враховуючи не лише вимоги до умов росту, але і зовнішній вигляд рослин.
Урізноманітнити композицію допоможуть рослини з червоним листям.
Живлення для рослин
Як і квіти, культурні рослини потребують періодичного підживлення, якщо Ви бажаєте вирощувати їх упродовж тривалого часу. Для доброї вегетації їм необхідний повний комплекс мікроелементів. Важливо обрати безпечні добрива, адже ми не хочемо годувати сім’ю хімікатами та пестицидами.
Обираємо улюблені трави
Сортів зелені для домашнього городу не перелічити. На підвіконні можна виростити не лише вичну цибулю чи петрушку, але і шляхетний базилік, чебрець або м’яту.
Кріп дуже невибагливий, він добре розростається при температурі 3-5 С. Дуже любить світло, але не переносить надмірної вологості. Щоб насіння добре проростало, вмочіть його перед посівом у теплій воді – ефірні олії у його складі стимулюють проростання рослин. Кріп добре допомагає організму «виростити» корисну внутрішню мікрофлору, знижує тиск, знімає запалення, тонізує роботу серця, заспокоює та покращує сон.
Петрушку сіють, попередньо замочивши та проростивши насіння. Під час проростання необхідний частий полив, головне не перестаратися. Після появи сходів рослини проріджують. Зелень потребує ледь затемненого місця та багато вологи. Урожай збирають через шість тижнів. Петрушка стимулює роботу органів травлення, допомагає при порушеннях кровообігу, очищує шкіру обличчя, відбілює зуби та зміцнює ясна.
Базилік полюбляє родючий грунт з органічними добривами. Головні умови успішного вирощування – сонячне місце та тепло. Висівають насіння у рядки з міжряддям 5-6 см. Грунт необхідно періодично розпушувати. Сходи з’являються на 10- 12 день. Полив має бути помірним. Базилік стимулює апетит, заспокійливо діє на нервову систему, допомагає при респіраторних захворюваннях, високій температурі, астмі, хворобі легень, серцево-судинних захворюваннях.
Салат– рослина холодостійка та скороспіла, невибаглива, любить вологу. Насіння висівають на глибині 0,5- 1 см. Сходи з’являються на 4-5 день. Догляд полягає у систематичному рихленні грунту та помірному поливі. Салат заспокоює нервову систему, покращує сон, знижує відкладення солей, стимулює роботу кишечнику та виводить з організму холестерин.
Селера проростає при температурі 18-22С. Перед посівом насіння краще проростити. Сходи з’являються на 12-20 день. Любить світло та воду, проте не переносить надмірної вологи. Селера сповільнює процеси старіння, має заспокійливі властивості, стимулює секрецію шлункового соку, покращує водно-сольовий обмін.
М’ята дуже комфортно почуватиме себе на кухні. Восени або навесні необхідно пересадити кущик м’яти з відкритого грунту в невеликий горщик. Літом поставте його у блюдце з водою і слідкуйте щоб вона не пересихала. М’ята любить багато світла. Пагони варто регулярно обрізати. М’ята підвищує апетит, освіжає та охолоджує організм. Цю рослину використовують для лікування серцево-судинної системи, хвороб сечостатевої, дихальної, неврологічної, травної систем.
Розмарин полюбляє багато світла і тепла, проте він невибагливий у вирощуванні. Не любить різких коливань температури і застою води від надмірного поливу, скидаючи листя. На літо розмарин бажано винести на сонячний балкон, щоб не знижувати вміст ефірної олії. У спеку ця рослина вимагає рясного поливу, при нестачі вологи у неї жовтіють нижні листки. У період цвітіння з розмарину зрізують молоді, густо вкриті волосками пагона із листям і квітами, використовуючи їх для переробки та сушіння. Розмарин урівноважує нервову систему, допомагає при втомі та головних болях, має дезінфікуючи дію, стимулює кровообіг, покращує травлення.
Чебрець невибагливий до умов вирощування. Потребує для росту пухких, добре дренованих грунтів. Полюбляє світло та тепло. Догляд полягає у розпушуванні грунту, помірному поливі, прополюванні. Чебрець вбиває мікроби, піднімає настрій, допомагає побороти втому та слабкість, зміцнює організм.