Українці готуються до Нового року. Свято – це не лише гарний настрій. Варто подбати і про святковий стіл. Навіть попри прогнозоване передноворічне подорожчання, ціни на їжу поки що залишаються стабільними. Серед продуктів, які подорожчали суттєво – молочні вироби, а от ціна м'яса, фруктів, круп та яєць впродовж останнього часу не збільшувалась. Можливо усе ще попереду. На тернопільському центральному ринку категоричних прогнозів не роблять, проте, кажуть, попит на продукти збільшується щодня.
Традиційно перед новорічними святами ціни на продукти зростають, цього ж року, кажуть на тернопільському ринку, як не дивно, але вартість продуктів залишається стабільною. Ще в середині листопада на 2-3 гривні зросли ціни на молочні вироби, це продавці називають сезонним і традиційним здорожчанням.
Продавець молочних виробів: "Приблизно з 1 листопада піднялась ціна на молоко. Сметана сепараторна тридцять гривень, збиранна – 25, і сир – за кілограм жирного- 25, пісного – 20".
Наталія Гузій, статистик Тернопільського міського ринку: "Подорожчання, на зиму, як завжди, падають надої молока, продукція трошки дорожча. Я вважаю, якщо молоко хороше, сметана домашня, і вона проходить ветлабораторію, то її краще купити, ніж допустимо там а стихійних ринках".
Що стосується інших продуктів, то ціни не змінювали впродовж останніх кількох місяців. Сьогодні десяток яєць вартує від восьми до десяти гривень. Не подорожчали і фрукти, ринок та супер-маркети перенасичені цитрусовими, бананами, гранатами, кажуть продавці. Схожа ситуація і на м'ясних прилавках, тому і варість м'яса майже не змінилась. За кілограм полядвиці треба викласти в середньому 58 гривень, шинка задня – 45, передня – 40гривень за кілограм, сало по 30 гривень, ребра з м'ясом – 35 за кілограм.
Наталія Гузій, статистик Тернопільського міського ринку: "Щодо прогнозів, я б не сказала, бо якби воно мало б подорожчати, то вже б подорожчало, такі речі починаються задовго до свят, наразі я цього не спостерігаю".
Ажіотаж зараз і навколо меду, маку та пшениці, тернопільські господині завчасно готуються і до приготування куті. Кілограм пшениці сьогодні коштує 4 гривні, 40 гривень – кілограм маку, за літр чищених горіхів просять 30 гривень і найдорожчий – мед, літр – 60 гривень.