додому Головні Тернополянка Зоряна Биндас вже протягом 14 років не вживає продуктів тваринного...

Тернополянка Зоряна Биндас вже протягом 14 років не вживає продуктів тваринного походження

92

Вегетаріанка з 14-річним досвідом. У підлітковому віці Зоряна Биндас вперше відмовилася від м’яса на два роки. Жінка зізнається, тоді це було радше емоційним, аніж усвідомленим кроком, тому згодом вона повернулася до споживання м’ясних продуктів. Уже після двадцяти років Зоряна зрозуміла, що їжа тваринного походження їй справді не до вподоби. І вже тоді вона свідомо обрала для себе вегетаріанський спосіб життя.

“Я пам’ятаю свою останню сосиску. Це було влітку, був день народження мого друга. Ми поїхали до нього на дачу, смажили сосиски. І я пам’ятаю, як я їм ту сосиску, вона мені не іде і в мене така думка: ну чому я мучуся”, – ділиться Зоряна Биндас.

Зоряна Биндас розповідає, відтоді жодного разу не відчувала бажання знову їсти м’ясо. Своє рішення вона прийняла з етичних міркувань, зізнається, шкода тварин. Згодом жінка відмовилася також від меду, молочних продуктів, риби та яєць. Утім, із початком повномасштабної війни, каже, замовляти альтернативи, наприклад, тофу чи сейтана стало дедалі складніше. Тому зараз, якщо молочні продукти трапляються у готових стравах, вона може їх споживати. А також дбає про те, аби її харчування було збалансованим.

“Звісно, я кожного дня намагаюся вживати бобові – це якби база. Найзручніші мені у приготуванні і у просто сприйнятті – це червона сочевиця, бо 20 хвилин і вона готова. Потім різні крупи, звичайно свіжі фрукти, свіжі овочі”, – каже вегетаріанка.

Зоряна Биндас розповідає, що зараз навіть випадкове споживання м’яса може спричинити погане самопочуття на кілька годин. У період посту віряни також утримуються від м’ясних і молочних продуктів.

Окрім цього, Зоряна Биндас активно займається спортом. Аби її раціон був збалансованим, а організм мав достатньо сил та енергії, вона каже, намагається дотримуватися порад доктора Грегера. Серед яких щоденне споживання бобів, ягід, фруктів, капусти, горіхів, зелені, насіння льону, злаків, напоїв і фізична активність.