додому суспільство Тернопільська область встановила рекорд України на найбільшу макітру з кутею на 1...

Тернопільська область встановила рекорд України на найбільшу макітру з кутею на 1 тисячу 300 літрів

499

Сьогодні Тернопіль ласував кутею. Тернопільщина встановила рекорд України на найбільшу в країні макітру з кутею на 1300 літрів. Господині області на Театральному майдані Тернополя представили різноманіття різдвяних страв. На сцені виступали колядники, вертепи та віншувальники, відбувся конкурс Різдвяних зірок. Усі охочі могли безкоштовно покуштувати кутю та узвар.

Господині з усіх куточків Тернопільщини сьогодні на Театральному майдані обласного центру пригощали усіх охочих під час фестивалю різдвяної куті.

Галина Бойко, господиня зі Збаразького району: "Варимо ми спочатку її на рідко, водичка закіпає, потім беремо кожух, обмотуємо її в кожух і вона там допріває. Якщо кутя вже випріла, ми беремо мак, тремо в макітрі, туди доливаємо цукор, мед, горіхи, а потім дістаємо кутю в таку череп'яну макітру, заливаємо те все медом і маком. Ставимо її на покуття і приказуємо: "Кутя – на покуттю, а узвар – на базар".

Кожна господиня має свій рецепт куті, а також різні примовляння. Здавна жінки готуючи головну Різдвяну страву квоктали, щоб кури неслися. Або ж закликали мороз у гості, аби був хороший урожай.

Галина Бойко, господиня зі Збаразького району: "Ми як несемо кутю на покуттю, то приказуємо: "Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти, щоб нам пшениці не зморозив".

Під час фестивалю Різдвяної куті у Тернополі можна було скуштувати не лише традиційну головну різдвяну страву, а й інші її види. До прикладу, господині з Монастирищини наварили куті лемківської. Вона суттєво відрізняється від традиційної, кажуть лемкині, бо готують її з пенцаку (перлової каші). Оскільки лемки мешкали в горах, а там пшениця була на вагу золота, то дозволити собі зварити на Святу вечерю кутю з пшениці міг лише багатий газда. Тому традиційно лемки варили кутю з пенцаку, додавали туди малину, яблука, сухофрукти.

Віра Дудар, лемківська господиня з Монастирищини: "Найперше, за лемківськими традиціями, коли газдиня стає варити кутю, вона молиться "Отче наш". Кутя має готуватися в абсолютному спокої, злагоді, мирі. Бажаго постійно промовляти молитву. Коли вона вже на кінцевій стадії приготування, додається обов'язково свята водичка, бо кутя – головний атрибут Святвечірнього столу".

Під час фестивалю куті Тернопільщина встановила рекорд України на найбільшу в країні макітру з кутею на тисячу триста літрів. На приготування такої кількості куті використали 300 кілограмів пшениці, 50 меду, 50 кілограмів маку, 50 горіхів, 30 гілограмів родзинок, стільки ж цукру.

Валентин Хоптян, голова Тернопільської облдержадміністрації: "Дорогі краяни, хочу привітати Вас з Різдвяними святами, з Новим роком Вас вітаю. Всім бажаю міцного здоров'я, великого людського щастя Вам і Вашим родинам".

Тернополяни та гості міста, які були на Театральному майдані, могли безкоштовно скуштувати куті та гарячого узвару.